Μισό έτος χρειάστηκε να περιμένουμε ώστε να εκδοθεί μετά κόπων και βασάνων η Εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 28/20.06.2017 που αφορά τους έμμισθους δικηγόρους (πάγιες αντιμισθίες).

Εξ’ ορισμού, ως έμμισθος δικηγόρος νοείται αυτός που προσφέρει καθαρά νομικές υπηρεσίες, είτε ως δικαστικός, είτε ως νομικός σύμβουλος, είτε ως δικηγόρος σε συγκεκριμένο εντολέα σταθερά και μόνιμα, αμειβόμενος με πάγια ετήσια ή μηνιαία αμοιβή. Επίσης, μπορεί ταυτόχρονα να αναλαμβάνει υποθέσεις από οποιονδήποτε άλλον, αμειβόμενος είτε ανά υπόθεση, είτε με ετήσια ή περιοδική αμοιβή. Οι δικηγόροι αυτοί βρίσκονται σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος για όσο χρονικό διάστημα παρέχουν τις ανωτέρω υπηρεσίες τους.

Για την παραπάνω έμμισθη σχέση δεν απαιτείται ηλεκτρονική υποβολή εντύπου στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Αντί αυτού θα πρέπει να συναφθεί μια σύμβαση έμμισθης εντολής εις τριπλούν, η οποία υπογράφεται και από τα δύο μέρη τα οποία λαμβάνουν αντίγραφο, ενώ το τρίτο κατατίθεται στο αρμόδιο υποκατάστημα Δικηγορικού Συλλόγου.

Η προαναφερθείσα Εγκύκλιος 28/2017 εκδόθηκε στις 20/6/2017 και καλεί τους υπόχρεους όπως υποβάλουν ΑΠΔ για το διάστημα από 1/1/2017 έως και 30/6/2017, το αργότερο έως και τις 31/7/2017.

Μην ξεχνάμε όμως πως οι «εργοδότες» καλούνται να καταβάλουν αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές για ένα ολόκληρο εξάμηνο, μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα!

Ας προχωρήσουμε λοιπόν παρακάτω και να δούμε τι υποχρεούνται να πληρώσουν οι εργοδότες:

Καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστό 20%, επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη, ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών και λοιπών κατηγοριών που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης ορίζονται σε ποσοστό 7,10%, επί των πάσης φύσεως αποδοχών και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 2,15% βαραίνει τον ασφαλισμένο και 4,30% τον εργοδότη και 0,65% για παροχές σε χρήμα, εκ του οποίου 0,40% βαραίνει τον ασφαλισμένο και 0,25% τον εργοδότη.

Από 1/6/2016 έως 31/5/2019, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑ όλων των μισθωτών ασφαλισμένων πριν και μετά το 1993, υπολογίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και 3,5% για τον εργοδότη.

Από 1/6/2019 έως 31/5/2022, το ποσό μηνιαίας εισφοράς στο ΕΤΕΑ όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων πριν και μετά το 1993 υπολογίζεται σε ποσοστό 3,25% για τον ασφαλισμένο και 3,25% για τον εργοδότη.

Για κλάδους ανεργίας (ΟΑΕΔ – ΛΑΕΚ ΟΑΕΔ – Λ.ΠΕ.ΑΕ) – πρόνοιας των απασχολούμενων με έμμισθη εντολή δικηγόρων Αθηνών υπέρ του ΕΤΕΑΕΠ (Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών) παρακρατούνται εισφορές σε ποσοστό 4%. Το συγκεκριμένο ποσοστό δεν αφορά ασφαλισμένους Θεσσαλονίκης-Πειραιά και επαρχιών.

Παρακάτω παρατίθενται οδηγίες σχετικά με την απεικόνιση των εισφορών στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ):

Οι εργοδότες που θα απασχολήσουν δικηγόρους με έμμισθη εντολή πρώτη φορά και δεν έχουν απογραφεί ως εργοδότες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα πρέπει να απογραφούν στο Μητρώο Εργοδοτών (Τμήμα Εσόδων), προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Έπειτα της απογραφής θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονική εγγραφή στο ΙΚΑ, έτσι ώστε να ληφθούν κωδικοί για την υποβολή ΑΠΔ.

Σε κάθε περίπτωση, στις ΑΠΔ θα πρέπει να αναγράφονται ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, τα προσωπικά του στοιχεία όπως επίθετο, όνομα, όνομα πατρός, όνομα μητρός, ημερομηνία γέννησης, ΑΦΜ, οικογενειακή κατάσταση, κ.λπ.

1) ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΜΜΙΣΘΗ ΕΝΤΟΛΗ – ΠΑΛΑΙΟΙ/ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΤΑΑ – ΤΟΜΕΑΣ ΤΑΝ.

ΚΑΔ: 0810

Κωδικός ειδικότητας ΙΚΑ: 000810

Πακέτο Κάλυψης: 063 (16,72% – 21,38% – 38,10%)

2) ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΜΜΙΣΘΗ ΕΝΤΟΛΗ – ΠΑΛΑΙΟΙ/ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΤΑΑ – ΤΟΜΕΑΣ ΤΑΝ.

ΚΑΔ: 0810

Κωδικός ειδικότητας ΙΚΑ: 000812

Πακέτο Κάλυψης: 064 (12,72% – 21,38% – 34,10%)

Στο πεδίο «ημέρες ασφάλισης»: 25 ημέρες κάθε μήνα με δυνατότητα συμπλήρωσης λιγότερων ημερών ασφάλισης μόνο κατά την έναρξη ή λήξη της σύμβασης.

Στο πεδίο «τύπος αποδοχών» συμπληρώνονται κανονικά οι κωδικοί που γνωρίζουμε: 01-Τακτικές Αποδοχές, 03-Δώρο Χριστουγέννων, 05-Επίδομα Αδείας, κ.λπ.

Οι δικηγόροι εκδίδουν γραμμάτια προείσπραξης, τα οποία – πέραν των άλλων κρατήσεων – έχουν και κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ. Κάθε μήνα έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μηνιαία συγκεντρωτική κατάσταση με τα γραμμάτια προείσπραξης.

Το μηνιαίο ποσό υπέρ ΕΦΚΑ πρέπει να αναγράφεται στο πεδίο 43 «Επιδότηση Ασφαλισμένου».

Στην περίπτωση που το μηνιαίο ποσό από παρακρατήσεις εισφορών των γραμματίων προείσπραξης της δηλωθείσας περιόδου υπερβαίνει το ποσό των εισφορών που αναλογεί στον ασφαλισμένο, αναγράφεται στο πεδίο της επιδότησης το ποσό, ίσο με τις εισφορές του ασφαλισμένου και το υπόλοιπο ποσό μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο.

Οι παραπάνω ΑΠΔ εφόσον υποβληθούν έως 31/7/2017 με μαγνητικό ή ψηφιακό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα ΕΦΚΑ, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες.

Βέβαια, σε προσέλευσή μας σε υποκατάστημα ΕΦΚΑ, το πρόστιμο εκδόθηκε κανονικά, με τη διαβεβαίωση του υπαλλήλου πως θα διαγραφεί. Αναμένουμε λοιπόν τι μέλλει γενέσθαι.

Για πολλοστή φορά το Υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αδυνατούν να δώσουν λύση άμεσα και έγκαιρα στα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με την ψήφιση ενός νόμου που δεν είναι ούτε κι αυτοί σε θέση να διαχειριστούν.

Ερχόμαστε έξι μήνες μετά την εφαρμογή του και έναν χρόνο και πλέον από την ψήφιση του νόμου να επιβεβαιώσουμε την προχειροδουλειά των νόμων που ψηφίζονται…

Ρώτησε κανένας εάν σε μια περίοδο που όλοι μας έχουμε αυξημένους φόρους (εισοδήματος, ΦΠΑ, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ) μπορούν να καλούνται οι δικηγόροι να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες συνολικά σε μία δόση;

Τι νομίζει ο ΕΦΚΑ, ότι όλοι είναι μεγαλοδικηγόροι με εκατομμύρια που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν;

Για μια ακόμη φορά μας δείχνουν περίτρανα την προχειρότητα και την ανοργανωσιά και μετά περιμένουν να τους πάρουμε στα σοβαρά ότι έχουν λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας…

Μάλλον για άλλη χώρα μιλάνε!

Σε συνεργασία με την Σταυρούλα Κίκιρα, Λία Παπαζυμούρη και Ρούλα Καρακασιάδη

Facebook Comments