Η ανάκαμψη της Κύπρου από την διάσωσή της και την αναδιάρθρωση των τραπεζών της είναι αβέβαιη και είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε θα επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

“Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ποια θα είναι η επίδρασή του», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου. «Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της εφαρμογής του και την προσήλωση της ίδιας της Κύπρου σ αυτό», πρόσθεσε.

Μετά από συζητήσεις στο υψηλότερο επίπεδο με τον Πρόεδρο της Κύπρου, το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα για την Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο, εάν εφαρμοστεί κατάλληλα, πιστεύουμε ότι θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του χθεσινού Γιουρογκρούπ για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η Κομισιόν εργάστηκε εντατικά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία. «Στο μυαλό μας είχαμε τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου ήδη από το 2011» είπε και τόνισε πως έπρεπε να φτάσουμε σε λύση σχετικά με ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο δεν ήταν πλέον βιώσιμο κα το οποίο δεν μπορούσε να προσφέρει ευημερία στον λαό της Κύπρου. Οι προκλήσεις για την Κύπρο είναι τεράστιες, αλλά η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην ΕΕ για στήριξη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Ζ. Μπαρόζο ανέφερε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην οικονομική σταθερότητα, αλλά και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. «Χθες το βράδυ συμφωνήσαμε σε ένα πακέτο ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 55% του ΑΕΠ της Κύπρου και θα πρέπει να δούμε πως θα κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε.

“Γι αυτό το λόγο αποφάσισα τη δημιουργία μίας ομάδας δράσης για την Κύπρο για την παροχή τεχνικής βοήθειας στις κυπριακές αρχές», ανέφερε ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε ότι επιθυμούμε να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις του «οικονομικού σοκ» με την κινητοποίηση πόρων από τα ταμεία της ΕΕ, αλλά και με τη στήριξη των προσπαθειών των κυπριακών αρχών για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

“Θα προσφέρουμε περαιτέρω τεχνογνωσία προκειμένου να διευκολύνουμε τη δημιουργία νέων πηγών οικονομικής δραστηριότητας». Ο Ζ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Κομισιόν είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού. Η ομάδα δράσης θα έχει έδρα στις Βρυξέλλες με μια ομάδα στήριξης στη Λευκωσία, θα εργάζεται στενά με τις κυπριακές αρχές προκειμένου να στηρίξει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ, αποσαφήνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Οπως τόνισε ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Η ομάδα δράσης θα προχωρεί σε τριμηνιαίες διμηνιαίες εκθέσεις προόδου τις οποίες θα υποβάλει στις κυπριακές αρχές και την Κομισιον. Ο γενικός συντονισμός της ομάδας δράσης η οποία θα συνεργάζεται εντατικά και με την ομάδα δρασης στην Ελλάδα θα διασφαλίζεται από τον Ολι Ρεν, είπε.

“Οπως δείξαμε και κατά το παρελθόν η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις από κοινού και δεν αφήνουμε τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση μόνα τους. Με υπευθυνότητα, από την πλευρά της Κύπρου, θα διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη από την Ευρωζώνη. Καλώ την Κύπρο να επιδείξει ενότητα και υπευθυνότητα στην εφαρμογή των συμφωνιών που καταλήξαμε και καλώ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη σε μια χώρα, η οποία αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις η οποία χρειάζεται την αλληλεγγύη με σαφή τρόπο», υποηγράμμισε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο.

Οσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος ο Ζ. Μπαρόζο είπε ότι «καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Κύπρος αποδέχτηκε να προχωρήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση της εθνικής της νομοθεσίας σε κυπριακούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς», τόνισε ότι «το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου και ο τεράστιος χρηματοοικονομικός τομέας σε σχέση με το εθνικό ΑΕΠ δεν ήταν πλέον βιώσιμα, κυρίως μετά την κρίση χρέους στην Ελλάδα», ενώ επέμεινε στην ανάγκη για περιορισμό του τραπεζικού τομέα.

Αναφερόμενος στην κρισιμότητα των χθεσινών αποφάσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι χωρίς αυτές η Κύπρος θα αντιμετώπιζε ήδη αυτή την εβδομάδα άτακτη χρεοκοπία. Η προσαρμογή της οικονομίας θα πάρει χρόνο και η Κύπρος πρέπει να βρεί νέες πηγές ανάπτυξης, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Ζ.Μπαρόζο, το διακύβευμα των προσπαθειών είναι η διασφάλιση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου. Υποστήριξε, ακόμα, ότι το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας είναι σχετικά μικρό και αν υπάρξει καλή θέληση από τα κράτη μέλη και κάποιες επενδύσεις από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με παράλληλες πρωτοβουλίες από την ΕΤΕπ είναι εφικτός ο στόχος για αποκατάσταση της οικονομίας.

Εγινε σαφές ότι τα κράτη μέλη δεν είχαν πλέον τη βούληση να στηρίξουν ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν ήταν πλέον βιώσιμο, σημείωσε ο Ζ. Μπαρόζο ο οποίος, όμως, είπε ότι είναι εξαιρετικό παρακινδυνευμένο να γίνουν προβλέψεις και δεν θέλησε να δεσμευτεί σε αριθμητικούς στόχους.

Η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από το επίπεδο κοινωνικής συναίνεσης στην Κύπρο, την εφαρμογή του από την ίδια την Κύπρο αλλά και την αλληλεγγύη των κρατών μελών, κατέληξε ο Ζ. Μπαρόζο ο οποίος χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο που επέδειξε στις χθεσινές συζητήσεις ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

Facebook Comments