Στην Ιταλία βρέθηκε πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στη Ρώμη, με τον οποίο συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο προσφυγικό. Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD τάχθηκε υπέρ της δικαιότερης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει ξανά θεμελιώδης αρχή στην ΕΕ.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι οι χώρες που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση, όπως η Ιταλία, «δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες». Συνοδευόμενος από τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, ο κ. Σουλτς επισκέφθηκε το απόγευμα προσφυγικό καταυλισμό στη Σικελία, όπου συνάντησε εθελοντές και μέλη της ιταλικής ακτοφυλακής που συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στα νερά της Μεσογείου.  

Οι στόχοι της επίσκεψης

Με το ταξίδι του στην Ιταλία ο κ. Σουλτς θέλησε να πετύχει τρεις στόχους: Να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Ιταλία, να στηρίξει το αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης για μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ και, βέβαια, να αναδείξει ότι για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας η καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να αποσιωπήσει το προσφυγικό, παρά τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης όπως το 2015.

Παραπέμποντας στην άνοδο της ροής προσφύγων προς την Ιταλία φέτος, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών εκτιμά ότι η κατάσταση στη χώρα είναι πλέον «εκρηκτική» και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο Μάρτιν Σουλτς προτείνει η ΕΕ να δώσει στα κράτη μέλη χρήματα προκειμένου να δεχθούν πρόσφυγες από χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων όπως είναι η Ιταλία. Από τη ρύθμιση αυτή θα πρέπει όμως να εξαιρεθεί η Γερμανία, δεδομένου ότι η χώρα έχει δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Περί προσφυγικού και… τουρισμού

Αντικρούοντας τη μομφή του κ. Σουλτς για αποσιώπηση του προσφυγικού από την καγκελάριο, ο ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ τον κατηγορεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι εκείνοι που έχουν παρεμποδίσει σειρά «αναγκαίων αποφάσεων» που θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το δε σημερινό ταξίδι του πρόεδρου του SPD στην Ιταλία και σε προσφυγικούς καταυλισμούς ο κ. Τάουμπερ το χαρακτηρίζει ως «προεκλογικό τουρισμό».

Πάντως χθες και η κ. Μέρκελ, η οποία βρίσκεται αυτό το διάστημα σε διακοπές στο Νότιο Τιρόλο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Μοναδικό τους θέμα ήταν το προσφυγικό. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ, από την πλευρά της η καγκελάριος διαβεβαίωσε τον Ιταλό ομόλογο της εκ νέου πως η Γερμανία θα στηρίξει την Ιταλία ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο προσφυγικό.

Η κ. Μέρκελ ανακοίνωσε για παράδειγμα ότι η Γερμανία θα συμβάλει στο γαλλοϊταλικό σχέδιο για παροχή στήριξης σε παραθαλάσσιους δήμους στη Λιβύη με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση έχει αυξήσει, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τον αριθμό προσφύγων που δέχεται μηνιαίως από την Ιταλία και την Ελλάδα από 500 στους 750. Το Βερολίνο απορρίπτει όμως το ιταλικό αίτημα οι πρόσφυγες που έρχονται δια της μεσογειακής οδού στην ΕΕ και κατευθύνονται προς την Ιταλία να οδηγούνται και σε γαλλικά ή και ισπανικά λιμάνια.

Facebook Comments