Επιστολή σε όλες τις εισηγμένες πρόκειται να αποστείλει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα ζητάει να μάθει λεπτομερή στοιχεία για την έκθεσή τους στην Κυπριακή οικονομία. Πρόκειται για κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλος στο «M» το οποίο αγγίζει και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Παράγοντες της αγοράς, μετά την απογοητευτική εικόνα του Χρηματιστηρίου χθες (πτώση 4,9%, στις 884 μονάδες), όποια Ελληνική επιχείρηση έχει εμπορικές συναλλαγές στην Κύπρο ή με έδρα την Κύπρο, αλλά και σχέσεις με το Κυπριακό Δημόσιο. Ισχυρούς κραδασμούς, σύμφωνα με την αγορά, δέχεται η Jumbo, η οποία εκτός από τη θέση που έχει στη Μεγαλόνησο έχει και την Jumbo Trade, η οποία ουσιαστικά κλείνει τις «δουλειές» με τους προμηθευτές, ενώ διαθέτει ένα Ταμείο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες της τάξης των 45 με 50 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι η κεφαλαιακή διάρθρωση της εισηγμένης στην Ελλάδα είναι άψογη, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς και για του λόγου το αληθές έρχεται η επειβεβαίωση από τα μεγάλα funds του εξωτερικού που συμμετ΄χουν στο μετοχικό κεφάλαιό της.

 

Πρόβλημα με το Κυπριακό Δημόσιο όπως εκτιμά η αγορά αποκτά και η J&P Άβαξ, η οποία έχει σε εξέλιξη έργα ή περιμένει να πληρωθεί για παλαιότερα. Η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, ενδεχομένως και κούρεμα στα οφειλόμενα ποσά. Επίσης, εμπλοκή θα υπάρξουν και στα ιδιωτικά έργα, δεδομένου ότι με βάση τις προβλέψεις η συρρίκνωση της Κυπριακής οικονομίας αναμένεται να πλησιάσει ακόμα και το 15%.

 

Κι όχι μόνο αυτό. Ισχυρό πλήγμα αναμένεται να δεχτεί η κατανάλωση επηρεάζοντας προσωρινά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το ΙΚΕΑ στην Κύπρο. Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Φουρλής κάνουν λόγο για παροδικό φαινόμενο, ενώ τα μετρητά που έχει η εταιρεία στην Κύπρο είναι λίγα, κάτω του 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, η σχέση που έχει η Φουρλής με την Κύπρο είναι ένα δάνειο 5 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει το 2018 και έχει συναφθεί με την Τράπεζα Κύπρου.

Επίσης, μικρές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στα ΕΛΠΕ, τα οποία αν και έχουν πρατήρια της ΕΚΟ στην Κύπρο, οι λογαριασμοί της βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο και στη χώρα μας.

Facebook Comments