Σημαντική υποχώρηση σημειώνει η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ύστερα από σκληρές αντιπαραθέσεις στην Εθνοσυνέλευση γύρω από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, το πέρασμα δύσκολου νομοσχεδίου επιβολής ηθικών κανόνων στην πολιτική ζωή και τις περικοπές στην επιδότηση στέγης.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε, χθες, για λογαριασμό της εταιρείας YouGov, 36% διατηρούν καλή άποψη για τον πρόεδρο Μακρόν, υποχώρηση 7 μονάδων σε σχέση με τα ποσοστά του περασμένου μήνα. Πρωταρχική ανησυχία των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, παραμένει η ανεργία.

Στο μέτωπο της εργασιακής νομοθεσίας, ο Μακρόν σημείωσε μία νίκη αυτή την εβδομάδα, εξασφαλίζοντας την έγκριση της Γερουσίας για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Την ερχόμενη εβδομάδα, η γαλλική Εθνοσυνέλευση πρόκειται να ψηφίσει τον νόμο επιβολής κανόνων ηθικής στην πολιτική ζωή, που φιλοδοξεί να εξυγιάνει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η συρρίκνωση των στεγαστικών επιδοτήσεων, όμως, και οι αποκαλύψεις οικονομικών σκανδάλων με πρωταγωνιστές παραιτηθέντα μέλη της κυβέρνησής του έπληξαν το κύρος της τους πρώτους μήνες της θητείας της.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι μεταξύ των υποστηρικτών του Μακρόν, η υποχώρηση της δημοτικότητάς του φθάνει τις 14 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, ποσοστό 81% των ερωτηθέντων υποστηρικτών Μακρόν δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον 39χρονο πρόεδρο.

Σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου τον Ιούλιο, ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει τους υπουργούς του: «Μην επαναπαύεστε στην ευκολία των εκθέσεων που σας προωθούν οι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορεί να σας φαίνεται ευκολότερο να αφήνεστε στα χέρια τους, αλλά αν συνεχίσετε με τέτοιο τρόπο, σε έξι μήνες θα έχετε καταστεί ανύπαρκτοι».

Facebook Comments