Με κάποιους περιορισμούς στις συναλλαγές αναμένεται ν’ ανοίξουν αύριο οι τράπεζες, καθώς οι εξελίξεις του τελευταίου διημέρου, έχουν ελαχιστοποιήσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ελεύθερα το σύστημα. Η δημόσια διαφωνία των κυπριακών αρχών για το θέμα και ο ντόρος που δημιουργήθηκε καθιστούν πλέον αναγκαία την επιβολή περιορισμών, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Σχετικό διάταγμα αναμένεται να εκδοθεί σήμερα ώστε να γίνει γνωστός ο τρόπος που θα λειτουργήσουν αύριο οι τράπεζες.

Προσχέδιο του διατάγματος που κατέχει η StockWatch αναφέρει περιορισμούς στην εξαργύρωση επιταγών (σε μετρητά), στις πληρωμές για διεθνείς συναλλαγές, στη μεταφορά χρημάτων για δίδακτρα και πληρωμές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο εξωτερικό.

Παρά τις έντονες απόψεις που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, το θέμα εξακολουθεί να διχάζει την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού οι περιορισμοί συνεπάγονται συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Από τη μια», αναφέρει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος, «οι περιορισμοί εγγυούνται ότι αποφεύγεται ο πανικός, αλλά, αφού τους υιοθετήσεις, δεν μπορείς εύκολα να τους αναιρέσεις. Από την άλλη η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ καθησυχάζει τους καταθέτες και σταματά γρήγορα τον πανικό».

«Με τις πληροφορίες που έχω θα πήγαινα χωρίς περιορισμούς για τις μη-προβληματικές τράπεζες, δεσμεύοντας έτσι και την ΕΚΤ που θα παραχωρήσει τη ρευστότητα, διότι το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Παράλληλα χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για να καθησυχαστούν οι καταθέτες, ότι οι τράπεζες στην Κύπρο πλην της Λαϊκής είναι βιώσιμες», επισημαίνει ο κ. Ζένιος.

«Δυστυχώς, ούτε η στάση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με τις παλινδρομήσεις, ούτε η πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup στο Reuters βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο κ. Ζένιος.

Από πλευράς του ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης, αναφέρει ότι «η σωστή απάντηση σε αυτό το ερώτημα μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα και έχει να κάνει με τη μεταβολή στην εμπιστοσύνη του κοινού που μπορεί να χειροτερεύει όσο περνούν οι μέρες».

Ήδη, τονίζει, «το τραπεζικό μας σύστημα έχει κλείσει περισσότερες μέρες απ’ ότι είχε κλείσει στην Αργεντινή ή οπουδήποτε αλλού στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, με σοβαρές απώλειες στην εμπιστοσύνη και στο ΑΕΠ».

«Με δεδομένο ότι η λύση που δόθηκε στο Eurogroup αναγνωρίζει πως το πρόβλημα επικεντρωνόταν στις 2 μεγάλες τράπεζες ως είχαν, υπήρχε μια λογική στο να λειτουργούσε το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα χωρίς περιορισμούς».

Υπογράμμισε ότι «αυτό εμπεριέχει το ρίσκο ότι πιθανόν να οδηγούσε σε μεγάλες εκροές κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα αλλά με την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει το σύστημα να επανακτήσει καλά επίπεδα εμπιστοσύνης πιο γρήγορα».

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.

«Πρέπει να μπουν περιορισμοί. Υπάρχει ο κίνδυνος να φύγουν μεγάλα κεφάλαια, και έστω και αν η ΕΚΤ δίδει απεριόριστη ρευστότητα σε καλές τράπεζες, αυτή η ρευστότητα έρχεται με επιπρόσθετο κόστος».

«Ένας τρόπος θα ήταν να πάμε προσωρινά πίσω στο σύστημα που υπήρχε μέχρι το 2004 όπου οι συναλλαγές είχαν διαφορετική αντιμετώπιση αν ήταν ντόπιες ή ξένες (resident versus non-resident)», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση παρθεί «θα εξεταστεί ξανά σε 3 μήνες (για παράδειγμα)».

«Η Κεντρική Τράπεζα σαν η αρμόδια αρχή πρέπει άμεσα και γραπτώς να δώσει οδηγίες για τις σχετικές αποφάσεις στο κοινό, επενδυτές και στα τραπεζικά ιδρύματα. Η υλοποίηση θα πρέπει να γίνει άμεσα καθώς οι τράπεζες θα πρέπει όσο πιο σύντομα ν’ ανοίξουν», αναφέρει.

Facebook Comments