Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν κάνει δυναμικό come back στις ευρωπαϊκές μετοχές φέτος , αλλάζοντας εντελώς το σκηνικό για τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων και ενισχύοντας γενικότερα την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την περιοχή, ενώ η στροφή της ρευστότητας προς την ευρω-περιφέρεια είναι εντυπωσιακή το τελευταίο διάστημα.

Η επιστροφή των συνταξιοδοτικών ταμείων και των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων του κόσμου, στις ευρωπαϊκές μετοχές, αποτελεί έναν πολύ καλό οιωνό για μια αγορά όπου στο παρελθόν κυριαρχούσαν οι κερδοσκόποι και οι high frequency traders, λόγω και της πολυετούς οικονομικής κρίσης , με αποτέλεσμα να αποκτήσουν υψηλή μεταβλητότητα και να υπάρξει αποσύνδεση μεταξύ της «υγείας» των επιχειρήσεων και την απόδοση ων μετοχών .

Η μέση ημερήσια ρευστότητα σύμφωνα με τα στοιχεία της Liquidnet – μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε περίπου 700 θεσμικούς επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο να πραγματοποιούν συναλλαγές ανώνυμα – αυξήθηκε  42% σε 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου,σε σχέση με πέρυσι .

Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη άνοδο των συναλλαγών από το 2009, σε αντίθεση με τη μείωση του συνολικού όγκου της αγοράς που ανακοίνωσαν οι τράπεζες .

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο , με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να χτυπά πενταετή υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας κέρδη 16% από τις αρχές του έτους, ανταμείβοντας έτσι  τους επενδυτές για την εμπιστοσύνη τους στην περιοχή .

«Η Ευρώπη έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε δει σημαντική αύξηση των εισροών από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη , και μια συνολική αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η οποία έχει οδηγήσει σε μια έντονη επιθυμία για επενδύσεις στα χρηματιστήρια της περιοχής και ειδικά σε αυτά της περιφέρειας , όπως σημειώνει ο  Mark Pumfrey , Διευθύνων Σύμβουλος της Liquidnet Ευρώπης.

Όπως προσθέτει, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ρευστότητας σημειώθηκαν σε αγορές που έχουν πληγεί το περισσότερο από την οικονομική κρίση. Ο θεσμικός επενδυτής που θεωρεί ότι το ευρώ θα επιβιώσει, βλέπει ότι οι εταιρείες της περιοχής έχουν πολύ φθηνές αποτιμήσεις, προσθέτει.

Η ρευστότητα προς την Ισπανία υπερδιπλασιάστηκε, στην Πορτογαλία αυξήθηκε 166% και στην Ελλάδα 281%.

«Για εμάς, η Ευρώπη είναι σίγουρα μία από τις περιοχές για τις οποίες έχουμε στάση οverweight τώρα αλλά και για το επόμενο έτος» τονίζει η Veronica Peculate, επικεφαλής  παγκόσμιων μετοχών στην Ashburn. Ιστορικά, όπως προσθετει, η Ashburn ήταν underweight στην περιφέρεια, αλλά τώρα η περιοχή έχει αρχίσει και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αυτό έρχεται σε πλήρη συμφωνία και με την πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 53 διεθνών οίκων, όπου έδειξε ότι οι θέσεις στις μετοχές της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί για τέταρτο συενχή μήνα και σε υψηλά 20 μήνων.

Όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση, οι διεθνείς επενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν το…  story της ανάκαμψης στην Ευρωζώνης, αυξάνοντας τις θέσεις τους τόσο στις μετοχές, όσο και στα ομόλογα της περιοχής, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2012 και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2011, αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει η UBS, το  περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων συνεχίζει να είναι υποστηρικτικό για την κερδοφορία των εταιρειών και η συνολική τάση της οικονομία είναι θετική, παρά τα κάποια μικτά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch, δηλώνοντας οverweight στην περιοχή, ενώ σε νέα έκθεσή της η Société Générale, συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Ευρωζώνης.

Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές τοποθέτησαν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, που σηματοδοτεί την μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή που εχει καταγραφεί ποτέ στις μετοχές, επισημαίνει η BofA,η οποία επεξεργάστηκε τα στοιχεία της EPRF.

Μάλιστα εδώ και 17 συνεχόμενες εβδομάδες, η αγορά της Ευρώπης, δεν βλέπει τίποτε άλλο παρά εισροές, από τις αρχές του δευτέρου τριμήνου δηλαδή, όταν οι δείκτες PMI άρχισαν να δείχνουν ότι η Ευρωζώνη ανακάμπτει από την ύφεση.

O στρατηγικός αναλυτής της BofA, Τζον Μπίλτον, σημειώνει πως οι προοπτικές κερδοφορίας στην Ευρώπη το 2014 είναι εξαιρετικά καλές, και τα κέρδη ανά μετοχή του γ’ τριμήνου έως τώρα, ήδη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι παράγοντες που στηρίζουν την overweight στάση για την ευρωπαϊκή αγορά, είναι υπαρκτοί και ισχυροί.

Η Société Générale σε νέα έκθεσή της υποστηρίζει ότι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 θα σημειώσει βουτιά της τάξης του 15% όταν η Federal Reserve ξεκινήσει τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2014, και θα χάσει την ανοδική τάση στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής επενδύσεωντ ης SocGen, Άλεν Μποκόμπζα, οι επενδυτές πρέπει πλέον να στραφούν ολοκληρωτικά προς τις μετοχές της Ευρωζώνης αλλά και της Ιαπωνίας, όπου η οικονομική πολιτική είναι πολύ πιο σαφής, η νομισματική πολιτική είναι πολύ χαλαρή και οι τοποθετήσεις ακόμη είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Facebook Comments