'

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για τη φωτιά στα Κύθηρα

ΣΚΑΪ

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για τη φωτιά στα Κύθηρα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα, που έκαιγε για τέσσερις ημέρες και κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Mε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρει «ακέραια την ευθύνη» για την υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας της Πυροσβεστικής, και συνεπώς πρέπει να δώσει «συγκεκριμένες εξηγήσεις» για τα λάθη της.

Η ΝΔ αποδίδει το μέγεθος της καταστροφής στα Κύθηρα στην έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού από κυβερνητικής πλευράς.

Αφήνει μάλιστα αιχμές για τις ενοικιάσεις πυροσβεστικών ελικοπτέρων, καταγγέλλοντας ότι φέτος έχουν μισθωθεί για μόλις 60 ημέρες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ενοικιάζονταν για 120, και μάλιστα ακόμα δεν έχουν παραληφθεί.

Σκληρή απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατηγορώντας τη ΝΔ πως ξεχνά βολικά τη «διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επί των ημερών διακυβέρνησής της».

Το υπουργείο κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδιώκει «μικροκομματικά οφέλη», ενώ παράλληλα καταγγέλλει ότι ο δήμαρχος του νησιού – που είναι στέλεχος της ΝΔ – έχει ουσιαστικά στρατολογηθεί σε «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας».

«Και αυτό παρότι διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα και ο δήμαρχος το γνωρίζει, καθώς βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα», προσθέτει.

Ευθύνες στην κυβέρνηση απέδωσε και το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «οι μεγάλες καταστροφές στα Κύθηρα, ειδικά στις δασικές εκτάσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής».

Το κόμμα κατηγορεί τις κυβερνήσεις ότι διατηρούν τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και «αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες».

Σήμερα Δευτέρα η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, ενώ τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνά κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος.