Με ρυθμό 1.000 κατασχέσεων ανά ημέρα σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων εργάζονται πλέον οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ολοένα αυξανόμενα ληξιπρόθεσμα φορολογικά και λοιπά χρέη προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την ΑΑΔΕ, τον περασμένο Ιούνιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες για την είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου, επέβαλαν συνολικά 20.954 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, λοιπών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κ.λπ.), εις βάρος ισάριθμων οφειλετών, φυσικών και νομικών προσώπων. Δηλαδή, σε κάθε μία από τις 21 συνολικά εργάσιμες ημέρες του φετινού Ιουνίου επιβάλλονταν κατά μέσο όρο σχεδόν 1.000 κατασχέσεις!

Ασύλληπτοι αριθμοί

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εις βάρος των οποίων έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 951.114 στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έναντι 839.056 στο τέλος του 2016 και 930.160 στο τέλος Μαΐου 2017. Δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο -από την 1η-1-2017 μέχρι το τέλος Ιουλίου- του τρέχοντος έτους είχαν επιβληθεί συνολικά 112.058 κατασχέσεις εις βάρος ισαρίθμων οφειλετών, ενώ μόνο τον Ιούνιο οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 20.954, όπως προαναφέραμε.

Αυξάνονται τα χρέη

Πάντως, το αποτέλεσμα της αυστηροποίησης και της εντατικοποίησης των ρυθμών επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δεν φαίνεται να είναι και τόσο θετικό για τα δημόσια ταμεία, καθώς το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που δημιουργήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους, εκτινάχθηκε στα 5,475 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τον μεν Ιανουάριο έμειναν απλήρωτα συνολικά 1,63 δισ. ευρώ χρέη προς τις ΔΟΥ, τον Φεβρουάριο δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα άλλα 989 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο τα «φέσια» στην εφορία έφθασαν τα 658 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο προστέθηκαν άλλα 754 εκατ. ευρώ νέα απλήρωτα χρέη, τον Μάιο κατέστησαν ληξιπρόθεσμα επιπλέον 717 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο άλλα 727 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (παλαιών και νέων) να υπερβεί τα 95,6 δισ. ευρώ ή το 53,4% του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογίζονται τα χρέη προς τα τελωνεία, τα οποία δεν αποτυπώνονται στα συγκεκριμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα μέχρι το τέλος του 2016 είχε διαμορφωθεί σε 90,168 δισ. ευρώ. Μαζί με τα νέα χρέη ύψους 5,475 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών προς τις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα έφθασε τα 95,643 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, έναντι 95,186 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των φυσικών και των νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα ανερχόταν σε 3.805.423 στο τέλος Ιουνίου 2017.

Facebook Comments