Πωλήσεις παγίων και μάλιστα άμεσα βλέπει η αγορά για τις τράπεζες, αφού αποτελεί την έσχατη επιλογή αν θέλουν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια εν όψει ανακεφαλαιοποιήσεων. Τα deals ολοκληρώνονται, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών, εκτός των βασικών μετόχων, προς το παρόν δεν φαίνεται εξασφαλισμένη, άρα η έσχατη λύση είναι η ρευστοποίηση των παγίων τους, εκτιμούν Ελληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο.

Γνωστός αναλυτής θεωρεί ότι αποτελεί μονόδρομο για τις τράπεζες η πώληση παγίων τους προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια που θα βελτιώσουν την επάρκειά τους και θα μειώσουν την εξάρτησή τους από το κράτος. Αν και παραμένουν ακόμη εκκρεμείς κάποιες αποφάσεις για πολλά από τα non core assets και η εκτενής εκκαθάριση από επισφαλή δάνεια δεν είναι εφικτή εξαιτίας της αδυναμίας των τραπεζών – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – να τα διαγράψουν από τα βιβλία τους και να αναλάβουν τη ζημιά, ήδη η διαδικασία έχει αποκτήσει momentum.

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, αυτή που πρωταγωνιστεί είναι η Τράπεζα Πειραιώς, που έχοντας αποκτήσει το καλό κομμάτι της ATEbank το καλοκαίρι, προχωρεί σε πωλήσεις μετοχών του χαρτοφυλακίου της ATE, οι οποίες αποφέρουν και σημαντικές υπεραξίες, με δεδομένο ότι είναι αποτιμημένες σε τιμές κτήσεις κοντά στα χαμηλά της αγοράς.

Μεταξύ των πωλήσεων ξεχωρίζουν οι πωλήσεις στο ΧΑ μετοχών του ΟΤΕ, όπως και του Τιτάνα και της Motor Oil. Επίσης, νωρίτερα τον Δεκέμβριο επωλήθη το 6,82% του ομίλου Folli Follie Group στο fund TPG Axon Management LP, συμφερόντων Dinakar Singh, γεγονός που επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων ομίλων για ελληνικές επιχειρήσεις. Ακόμη, πληροφορίες θέλουν την Πειραιώς να έχει πραγματοποιήσει ανεπίσημες επαφές με γερμανικό όμιλο για την προοπτική της Αγροτικής Ασφαλιστικής, ενώ ολοκλήρωσε, νωρίτερα εφέτος, την πώληση του 98,5% που ήλεγχε στην αμερικανική Marathon Banking Corporation στην Investors Bancorp Inc.

Η ΕΘΝΙΚΗ

Η Εθνική θα εξετάσει τις περιπτώσεις θυγατρικών της Eurobank στο εξωτερικό. Αναφορικά με τις Post Bank και Bank Post σε Βουλγαρία και Ρουμανία, αντίστοιχα, επί του παρόντος αναμένεται συνεκτίμηση της θέσης τους μαζί με αντίστοιχες μονάδες της Εθνικής Τράπεζας, με την οποία τελούν υπό λειτουργική συγχώνευση πια. Μεταβολές υπήρξαν και στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της Eurobank Properties, όπου η Fairfax απέκτησε το 14,8% εξαγοράζοντάς το όμως από τη Lamda Development.

Στην Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει η απόφαση, από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ, της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης και της έκτασης επί της οποίας είναι ανεπτυγμένο το συγκρότημα, ενώ βέβαια υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα άντλησης σημαντικότατων κεφαλαίων από ενδεχόμενη απόφαση για διάθεση ποσοστού της στη Finansbank στην Τουρκία. Αξίζει να αναφερθεί πως η κεφαλαιοποίηση του τουρκικού τραπεζικού ομίλου κινείται πλησίον των 4 δισ. ευρώ. Πάντως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που θεωρούν ότι η πώληση του «Αστέρα» και το placement σε έναν ικανό αριθμό μετοχών της τάξης του 20% στην Finansbank από την ΕΤΕ, μπορεί να βελτιώσει αισθητά την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Η ALPHA

Ως προς την Alpha οι αναλυτές περιμένουν απομόχλευση των μη κεντρικών, περιφερειακών της δραστηριοτήτων (deleveraging of non-core assets). Οι αναλυτές συγκαταλέγουν μεταξύ αυτών ενδεχομένη πώληση της Ιονική Ξενοδοχειακή που ελέγχει το ξενοδοχείο Hilton αλλά και, πιθανόν, της μονάδας στην Ουκρανία JSC Astra Bank.

Ξένοι θέλουν να αγοράσουν δάνεια

Ξένοι οίκοι έχουν προτείνει σε ελληνικές τράπεζες την εκμετάλλευση των επισφαλών δανείων μέσω τιτλοποίησης. Υπάρχουν στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών τα οποία θα μπορούσαν υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις να αποτελέσουν αντικείμενο τιτλοποίησης και στη συνέχεια εξαγοράς από ξένους θεσμικούς επενδυτές και hedge funds. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κομμάτι του distressed asset disinvesting που λαμβάνει χώρα παγκοσμίως.

Κλειδί για την επιτυχία αυτού του μοντέλου είναι αφενός η αποτίμηση των δανείων, που θα τιτλοποιηθούν σε ελκυστικά επίπεδα ώστε να αντισταθμίζουν το ρίσκο και αφετέρου η δυνατότητα των εξασφαλίσεων που συνοδεύουν την έκδοση, όπως π.χ. ένα ξενοδοχείο, να παραγάγουν ταμειακές ροές ικανές να εγγυηθούν ότι θα εξυπηρετηθεί το συνδεδεμένο με αυτές χρέος.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς και της Alpha

Με βάση τις κεφαλαιακές τους ανάγκες που θα δείξει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η Alpha θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια, μεταξύ 280 – 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 – 180 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Credit Agricole, στο πλαίσιο συμφωνίας για την πώληση της Emporiki Bank.

Σημαντικό μέρος των εναπομεινάντων κεφαλαίων αναμένεται ότι θα καλύψει το fund του Κατάρ, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πολύ καλή σχέση και επικοινωνία και πως αυτό επιβεβαιώθηκε από τη φιλοξενία και τις επαφές που είχε το management της Alpha κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Εμιράτο. Επίσης, η αγορά θεωρεί ότι το «παρών» στην επικείμενη αύξηση της Alpha αναμένεται να δώσουν ξένα funds και επιφανείς Ελληνες επιχειρηματίες.

Η Πειραιώς πήρε ακόμη μία βαθιά ένεση ρευστότητας της τάξης των 800 εκατ. ευρώ από το funding gap της εξαγορασθείσας ΑΤΕ. Πλην όμως, οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, δεν αναμένεται να αλλάξουν και υπολογίζονται περί τα 450 – 460 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η διοίκηση της Πειραιώς βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τσέχικο fund PPF, ενώ αναμένεται να εκμεταλλευτεί και τις συνέργειες από την πιθανή εξαγορά της Millennium.

Facebook Comments