Σε οικονομικό-πολιτικό επίπεδο η εβδομάδα ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρότασης μομφής η οποία και απορρίφθηκε με ψήφους 153 <Όχι> και 124 <Ναι>. Από την Κυριακή η συζήτηση μεταξύ Στουρνάρα και Τρόικας είχε δημιουργήσει προβληματισμό καθώς οι δύο πλευρές δε σημείωσαν πρόοδο ως προς το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014, με τη μια πλευρά να κατηγορεί την άλλη.

Από τη μία πλευρά, πηγές του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν ότι η καθυστέρηση είναι  καθαρά θέμα των εκπροσώπων των δανειστών και ότι τα δημοσιονομικά της χώρας είναι στη καλύτερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά, και από την άλλη, πηγές στης κομισιόν ανέφεραν στο «tovima.gr»  ότι η τρόικα θα επιστρέψει όταν θα είναι έτοιμη η Ελληνική πλευρά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι διαβουλεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

Ύστερα και από τη συνάντηση της Τρίτης, οι δανειστές έχουν μειώσει της απαιτήσεις τους στο μισό και σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου «ο πάγος έσπασε»  αφού οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν πέσει κάτω από τα 2 δις, από τα 2,9 δις που ζητούσαν αρχικά. Η απόσταση βεβαίως  παραμένει, με την Ελληνική πλευρά να επιμένει στα 500-800 εκατ. το πολύ.

Την Τετάρτη ο Γ. Στουρνάρας μαζί με την ομάδα Τόμσεν, αναχώρησε για να μετάσχει στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin όπου θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών ότι δε πρέπει να ανησυχούν για τη πορεία και τη πρόοδο της Ελληνικής οικονομίας.

Την Τετάρτη, ο  αναπληρωτής υπουργός οικονομίας κύριος Σταϊκούρας, παρουσίασε τα στοιχεία 10μήνου όσων αφορά τον προϋπολογισμό και σημείωσε ότι καθίσταται εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 345 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, συμπληρώνοντας ότι οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές και τις έχει αποδεχτεί η τρόικα. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 660 εκατ. ευρώ το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου από 451 εκατ. το αντίστοιχο περσυνό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 46,2%.

Όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,957 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος  12,258 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 8,726 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,592 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,139 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,036 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε επίσης ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι υψηλότερες από πέρυσι, αλλά χαμηλότερες έναντι του στόχου και εκτίμησε ότι η απόκλιση αυτή συρρικνώνεται και τελικά στο τέλος του έτους θα κλείσει.

Τεχνική εικόνα χρηματιστηρίου

Γενικός δείκτης

Ο ΓΔ εδώ και 20 ημέρες υποχωρεί από τα υψηλά των 1202 μονάδων της 22 Οκτωβρίου, αργά και χωρίς υπερβολές, αλλά αδυνατεί να τα προσεγγίσει πάλι. Κάθε προσπάθεια είναι πιο αδύναμη από την προηγούμενη (βλ κύκλους στο διάγραμμα) και κάθε χαμηλό είναι χαμηλότερο απ το προηγούμενο, διαμορφώνοντας το πτωτικό κανάλι ΒΒ’.  Την Τρίτη είχαμε και την διάσπαση της στήριξης Α’ που ήταν  η κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού ΑΑ’, μια εξέλιξη όχι καλή για την ανοδική πορεία του δείκτη.

Προς το παρόν την Τετάρτη βρήκε  στήριξη στις 1130 μονάδες όπου συναντιόντουσαν οι στηρίξεις του εκθετικού κινητού μέσου 50 ημερών, το επίπεδο 23.8% Fibonacci και η γραμμή Β’ του καναλιού ΒΒ’ για να δώσει ανοδική αντίδραση χτες την Πέμπτη. Η γραμμή Α΄ (λειτουργεί πια σαν αντίσταση) όπως επίσης και η γραμμή Β’ είναι τα πιο κοντινά <<εμπόδια>>  σε περίπτωση που προσπαθήσει να κινηθεί ανοδικά ο δείκτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FTASE

Παρόμοια κίνηση με τον ΓΔ και ο FTASE όπου μετά την προσέγγιση των 400 μονάδων έχει μπει σε διορθωτικό κανάλι (ΒΒ’). Την Τρίτη, έδειξε την έντονη διάθεση για διόρθωση διασπώντας καθοδικά και με gap ( βλ. βέλος στο γράφημα) την ανοδική γραμμή τάσης Α και χωρίς να καταφέρνει να βρει στήριξη ούτε στο επίπεδο 23,6% Fibonacci και στο εκθετικό κινητό μέσο των 30 ημερών.

Κατάφερε να αντιδράσει την επόμενη μέρα βρίσκοντας στήριξη στην κάτω πλευρά του καναλιού ΒΒ’ για να επανέλθει πάνω από το επίπεδο Fibonacci και το ΕΚΜ 30’ που είχε διασπάσει την προηγούμενη μέρα. Η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης θα συναντήσει εμπόδια στην γραμμή τάσης Α που λειτουργεί πια σαν αντίσταση καθώς και στη γραμμή Β’ του καναλιού ΒΒ’. Τυχόν διάσπαση της γραμμής Β θα επιταχύνει την διόρθωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείκτης Τραπεζών

Ο  τραπεζικός δείκτης από τα υψηλά των 211 μονάδων (σημείο 1) ακολουθεί πτωτική πορεία δείχνοντας αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης και διαμορφώνοντας την πτωτική του τάση όπως φαίνεται και από την γραμμή τάσης Β. Μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης η τυχόν προσπάθεια συνέχισης ανοδικής αντίδρασης θα τον βρει αντιμέτωπο με τον απλό κινητό μέσο όρο 30 ημερών καθώς και με την πτωτική γραμμή τάσης Β. (σημείο 2). Ως στηρίξεις συναντά το επίπεδο Fibonacci 23,6% και την ανοδική γραμμή τάσης Α (βλ. γράφημα). Καθοδική διάσπαση αυτών των στηρίξεων μπορεί να επιταχύνουν την πτωτική πορεία.

Όσοι φίλοι παρευρέθησαν στο σεμινάριο που διοργάνωσε η Guardian Trust Α.Ε.Π.Ε.Υ. σε συνεργασία με το GreekTrader.gr στο Park στις 30 Οκτωβρίου, θα θυμούνται ανάμεσα σε άλλα ότι είχαμε τονίσει την ξεκάθαρη υπεραγορασμένη εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Facebook Comments