Πέρα από τις έννοιες της διαφοροποίησης σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που ως στόχο έχουν τη μείωση ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε επενδυτής, υπάρχει και το κομμάτι της καθαρής διαχείρισης ρίσκου τόσο συνολικά στις επενδύσεις όσο και ειδικότερα μέσα σε κάθε συγκεκριμένη κατηγορία.

Στην αγορά συναλλάγματος τώρα, με τη μεταβλητότητα που προσφέρεται, χρειαζόμαστε μόνο λίγες στιγμές προκειμένου να φέρουμε τη μόχλευση προς το μέρος μας και να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη μας. Τι γίνεται όμως όταν είμαστε στη λάθος θέση της αγοράς;

Σε κάθε έννοια επένδυσης πρέπει να υπάρχει μια σχέση ρίσκου – απόδοσης, πολύ απλά για να γνωρίζω ότι τα χρήματα που ρισκάρω αξίζουν το στόχο τον οποίο έχω θέσει (με βάση την ανάλυση είτε σε τεχνικό είτε σε θεμελιώδες επίπεδο. Η ημερήσια έκθεση ρίσκου στο λογαριασμό μου δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 2-3%. Πάμε να δούμε τις 2 σημαντικότερες ερωτήσεις που θα έκανε ένας επενδυτής όσον αφορά τη διαχείριση ρίσκου:

Πόσα χρήματα να ρισκάρω ημερησίως;

Μια λογική επιλογή είναι ένα ημερήσιο ρίσκο 2%-3% του λογαριασμού σας. Π.Χ: Για λογαριασμό $10.000 μέγιστο ρίσκο $300 ημερησίως.(Π.Χ. 6 Trades – $50 s/l)
Ποια τιμή Απόδοσης/Ρίσκου είναι η καλύτερη;

Το ζήτημα εδώ είναι να φέρουμε τις πιθανότητες με το μέρος μας. Οτιδήποτε πάνω από 1/1 είναι θεμιτό, αλλά προτιμάμε 2/1, και μεγαλύτερο. Δηλ. ρισκάρω 10pips και αναμένω 20, 30 pips κέρδος.Στόχος μας, ακόμη και με 40% – 50% σωστές επιλογές στα trade μας, να έχουμε κέρδη.

Αν νιώσω ότι δεν μπορώ να κρατήσω το ημερήσιο όριο απωλειών στο 2-3% ή το όριο που έχω θέσει, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή «Κλείσιμο όλων των θέσεων» της FXCM*.

Facebook Comments