Βομβαρδισμένο τοπίο


Οι απώλειες σε δύο μόλις μέρες ξεπερνούν το 8% για τον γενικό δείκτη και για πολλές μετοχές, κυρίως μέσα από τον ASE 25 ξεπερνούν το 30%. Ταυτόχρονα έχει σπάσει ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών, ο οποίος εντοπιζόταν στα επίπεδα των 850 μονάδων.

Παρά τα «μάζεμα» της αγοράς από τις 821 μονάδες που ήταν τα χαμηλά ημέρας η ψυχολογία των συναλλασσόμενων βρίσκεται πλέον στα τάρταρα. Οι ξένοι, κυρίως τα funds που επένδυσαν σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα βγαίνουν, θεωρώντας ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ ελληνικής και κυπριακής οικονομίας. 

Την ίδια ώρα, ούτε οι ευρωπαϊκές αγορές και το ευρώ μπορούν να συνέλθουν από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή το μοντέλο της Κύπρου θα περάσει και σε άλλες της Ευρώπης. Σύμφωνα με χρηματιστές, η έξοδος των hedge funds από την Ελλάδα είναι ένα μήνυμα ότι τελικά η Ευρώπη δεν είναι επενδυτικός προορισμός κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι εξελίξεις στην Κύπρο επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και ενδεχομένως το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Δύο από τους μνηστήρες στον ΟΠΑΠ ζητούν να πάει πίσω η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ένα μήνα.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι Έλληνες και οι ξένοι επενδυτές προβληματίζονται, με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥνα δηλώνει ότι ανησυχεί σφόδρα όσο βλέπει τα hedge funds να σφυροκοπούν τη ΔΕΗ (-13,08%), τον ΟΤΕ (-9,38%), Jumbo (8,30%), OΠΑΠ (3,36%).

Πωλητές βγήκαν ακόμα στην Ελλάκτωρ, παρά τη μικρή έκθεσή της στην Κύπρο, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 10,43%, Ιντραλότ -8,63%, μετά την αναβολή της γενικής συνέλευσης του ΟΠΑΠ, η οποία θα επικύρωνε τη συνεργασία της με τον Οργανισμό, ΜΕΤΚΑ 8,20% Βιοχάλκο 8%, ΕΧΑΕ 5,44%. Οι συναλλαγές άγγιξαν τα 90 εκατ. Ευρώ, χωρίς αξιόλογα πακέτα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, κ. Αλ. Σίνος τονίζει ότι η ανασφάλεια πλέον είναι διάχυτη. Το γύρισμα της ψυχολογίας αποτελεί τον οδηγό σ’ αυτή τη μεγάλη πτώση της αγοράς. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι πωλήσεις αυτές που παρατηρούνται τις δύο τελευταίες μέρες στο Χ.Α. θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Facebook Comments