Παράταση για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα ζητούν μνηστήρες του ΟΠΑΠ. Πέρα από τη συμφωνία με την Ιντραλότ, που έχει κάνει ο Οργανισμός και αναμένεται να περάσει από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 6 Απριλίου, υπάρχει το θέμα της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα με αιχμή την ιδιωτικοποίηση της Κύπρου.

Αυτή τη στιγμή το 33% του ΟΠΑΠ αξίζει λιγότερο από 700 εκατ. ευρώ και με τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, με βάση τη χρηματιστηριακή αξία είναι το μίνιμουμ που θα επιθυμούσε να εισπράξει η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι από τον στόχο των 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις για εφέτος, η κυβέρνηση θα ήθελε να εισπράξει από τον ΟΠΑΠ τα μισά! Τουλάχιστον αυτό διατείνονται πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, αν και η κατάσταση στην Κύπρο σε συνδυασμό με τη σοβούσα χρηματιστηριακή συγκυρία δεν ευνοεί τα σχέδιά τους.

Οι «μνηστήρες» προβληματίζονται ιδιαίτερα για το οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο προτίθενται να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους, θεωρώντας, όπως αναφέρουν πηγές στα δύο σχήματα που έχουν αποστείλει επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ, ότι το κλίμα δεν είναι καλό και πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να τηρήσει στάση αναμονής.

Από την άλλη, η τρόικα πιέζει για αποκρατικοποιήσεις αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ πηγές προσκείμενες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναγνωρίζουν αφενός τη δύσκολη χρηματιστηριακή συγκυρία που προέκυψε λόγω Κύπρου, από την άλλη είναι καχύποπτοι λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι κάποια σχήματα προετοιμάζουν το έδαφος για δυναμική έξοδο…

Επιστολές διαμαρτυρίας από δύο σχήματα

Σύμφωνα με το Reuters, δύο από τα οκτώ σχήματα που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον για το 33% του ΟΠΑΠ έστειλαν ξεχωριστά επιστολές διαμαρτυρίας στον ΟΠΑΠ και στο ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι η διαδικασία δεν γίνεται με διαφανείς και αντικειμενικούς όρους. Και οι δύο ενδιαφερόμενοι – το σχήμα της Emma Delta με την υποστήριξη του Ελληνα εφοπλιστή κ. Γιώργου Μελισσανίδη και του Τσέχου επενδυτή κ. Jiri Smejc και η κοινοπραξία της εταιρείας εξοπλισμού παιγνίων Gauselmann και της εταιρείας λογισμικού τυχερών παιχνιδιών Playtech – απειλούν με μηνύσεις, αν χρειαστεί.

«Η εταιρεία μας φυσικά και επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό νομικό μέσο, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας κατάθεσης μήνυσης και εντολών διερεύνησης για πιθανές αξιόποινες πράξεις», ανέφερε στην επιστολή της η Emma Delta. Ανάμεσα στα θέματα που εγείρουν στις επιστολές τους, οι οποίες φέρουν ημερομηνία Μαρτίου και οι οποίες περιήλθαν σε γνώση του Reuters, είναι η απόφαση του ΟΠΑΠ να ανανεώσει τη σύμβαση τεχνολογικού εξοπλισμού με την Intralot που είναι ένας εκ των υποψήφιων επενδυτών.

Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια TPG Capital και BC Partners, το επενδυτικό κεφάλαιο Third Point, η Triple Five World Group Properties και θυγατρική του κινεζικού κολοσσού Fosun, ανταποκρίθηκαν στην προθεσμία της 9ης Νοεμβρίου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος καθώς και οι Intralot, Gauselmann-Playtech και Emma Delta.

Facebook Comments