• Πιθανή άνοδος της σουηδικής κορώνας αν η απασχόληση στη Γερμανία ξεπεράσει τις προσδοκίες
• Ανοίγουν σήμερα οι κυπριακές τράπεζες
• Άνοδος του γεν- πτώση του δολαρίου Αυστραλίας στη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών

Τα στοιχεία ανεργίας στη Γερμανία κυριαρχούν σήμερα στο οικονομικό ημερολόγιο στην Ευρώπη. Οι προσδοκίες κάνουν λόγο για 2.000 επιπλέον θέσεις απασχόλησης το Μάρτιο και διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στο 6,9% για έκτο διαδοχικά μήνα. Τα στοιχεία PMI στη Γερμανία παρουσίασαν ανθεκτικότητα το μήνα Μάρτη παρά την αποδυνάμωση του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, η Markit ανακοίνωσε την ισχυρότερη απασχόληση από τον Ιανουάριο του 2012, αναφέροντας ότι οι εταιρείες που ερωτήθηκαν μίλησαν για «προσπάθειες αύξησης του δυναμικού και για μακροπρόθεσμα σχέδια επέκτασης». Τα νομίσματα που συνδέονται με την ανάπτυξη στη Γερμανία, όπως η σουηδική κορώνα, μπορεί να βρουν στήριξη αν η ανακοίνωση παρουσιάσει καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.

Αναφορικά με το ευρώ, η προσοχή παραμένει στραμμένη στην αβεβαιότητα της Κύπρου και την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία. Οι κυπριακές τράπεζες θα ανοίξουν και πάλι σήμερα και οι traders θα παρακολουθήσουν τις επιπτώσεις στον περιορισμό κεφαλαίων που επιβλήθηκε προκειμένου να αποφευχθεί μια μαζική έξοδος καταθέσεων. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όριο ανάληψης στα 300 ευρώ ανά ημέρα και «πάγωμα» των επιταγών.

Μια ομαλή επανέναρξη των δραστηριοτήτων των τραπεζών θα μπορούσε να ενισχύσει το ευρώ, ενώ αντίθετα η κοινωνική αναταραχή ή η επαλήθευση δημοσιευμάτων που θέλουν την επιβολή νέων περιορισμών θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Εντωμεταξύ στην Ιταλία, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Pier Luigi Bersani, αναμένεται να ανακοινώσει ότι μετά από διαπραγματεύσεις δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και έτσι ο πρόεδρος Napolitano θα πρέπει να δώσει την εντολή σε άλλον πολιτικό αρχηγό.

Κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών, επικράτησε αποστροφή ρίσκου με το γεν να ενισχύεται προσθέτοντας 0,5% κατά μέσο όρο έναντι των βασικών νομισμάτων και τις ασιατικές μετοχές να υποχωρούν. Αντίθετα, το δολάριο Αυστραλίας κυριάρχησε στις αρνητικές ροές στην αγορά συναλλάγματος αφού υποχώρησε κατά 0,5% κατά μέσο όρο έναντι των κυριότερων νομισμάτων.

Facebook Comments