Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το φθινόπωρο έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία (όπως αποδείχθηκε και το προηγούμενο διάστημα) αδυνατεί να τα διαχειριστεί με σχέδιο και με ψυχραιμία. Η αδυναμία αυτή αναμένεται να καλυφθεί με μια επιχείρηση διχασμού και πόλωσης αλλά και με μια ατέρμονη και ανούσια πολιτική αντιπαράθεση για ιδεολογικά ζητήματα που ελάχιστα απασχολούν τους Ελληνες πολίτες.

Οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τη σκοτεινή περίοδο του 2015, αλλά και οι αποκαλύψεις που έφερε στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα πριν από τις εκλογές, θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίσουν να «στοιχειώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ για αρκετό καιρό ακόμη. Είναι ενδεικτικό πως το μυστικό ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον Νικολάς Μαδούρο στη Μόσχα το 2013, που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, τονίστηκε με έμφαση από το «Politico», σε δημοσίευμά του για τους 6 σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Μαδούρο στην Ευρώπη, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναδρομικές εισφορές, ενώ στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να βασιλεύει ένας εργασιακός μεσαίωνας με μισθούς Βουλγαρίας, με επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και με χιλιάδες εργαζομένους να βρίσκονται στο δρόμο.

Η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θα θέσουν στο τραπέζι νέα μέτρα λιτότητας και θα ανοίξουν ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε πως έχουν κλείσει. Σε κάθε περίπτωση, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως θα πρέπει να αποφευχθεί μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση, όπως συνέβη στις προηγούμενες δύο αξιολογήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους. Κάποια στελέχη, όπως ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμούν πως η τρίτη αξιολόγηση δεν θα έχει μεγάλες δυσκολίες.

«Η τρίτη αξιολόγηση δεν θα έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά που είχαν η πρώτη και η δεύτερη, έχει γυρίσει η σελίδα και είναι πλέον δίκαιο για τον ελληνικό λαό, μετά από επτά χρόνια μιζέριας, συσσωρευμένης λιτότητας και δυστυχίας, να δούμε πια μια καλύτερη μέρα», τόνισε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Facebook Comments