Εκτεταμένο μπλακ-άουτ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ταϊβάν, βυθίζοντας στο σκοτάδι περίπου 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εν μέσω κύματος καύσωνα που πλήττει το νησί.
 
Συνολικά, οι διακοπές ρεύματος υπολογίζεται πως επηρέασαν 24 εκατομμύρια ανθρώπους.

Χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις υψηλές θερμοκρασίες που ανέπτυξαν τα διαμερίσματα τους στις πολυκατοικίες και τους ουρανοξύστες με κεντρικό κλιματισμό ενώ πολλοί ήταν και οι ανελκυστήρες που σταμάτησαν στο ενδιάμεσο ορόφων, υποχρεώνοντας την πυροσβεστική να προβεί σε δεκάδες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Ο αντίκτυπος ήταν μικρότερος για τις επιχειρήσεις όπου ήταν εξοπλισμένες με εφεδρικά συστήματα παροχής ενέργειας.

Ενδεικτικό είναι πως η TSMC που αποτελεί την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μικροτσίπ στον κόσμο (και σημαντικό εταίρο της Apple) δεν επηρεάστηκε «καθόλου» από τις διακοπές ρεύματος, ισχυρισμό που έκανε και η Pegatron Corp από την πλευρά της.

Αντίθετα, η παραδοχή της ChipMOS Technologies για «μικρής κλίμακας» προβλήματα από το μπλακάουτ, ήταν αρκετή για να ρίξει το πρωί τη μετοχή της κατά 2%.

Η παροχή ηλεκτρικό ρεύματος αποκαταστάθηκε πλήρως στο νησί, τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Η διακοπή προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος τεχνικών της εταιρείας CPC που εφοδιάζει με φυσικό αέριο το νησί, στον βορειοανατολικό ενεργειακό σταθμό της Ταογιούν. Ως αποτέλεσμα του λάθους, έξι γεννήτριες σταμάτησαν να λειτουργούν, προκαλώντας την κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου.

Η πρόεδρος Τσάι Ίνγκ-βεν ζήτησε συγνώμη από την προσωπική της σελίδα στο facebook, κάνοντας λόγο και για ζήτημα «εθνικής ασφάλειας». Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Σχέσεων Τσι-Κουνγκ Λι, υπέβαλλε ανεπίσημα την παραίτηση του που έχει γίνει ήδη δεκτή.

Το χθεσινοβραδινό μπλακάουτ ήταν το πιο εκτεταμένο μετά από τις διακοπές ρεύματος που είχαν ακολουθήσει τον σεισμό Jiji, του 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 2400 ανθρώπων, καταστρέφοντας ολοσχερώς 51.700 κτήρια.
 

Facebook Comments