Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb απέσυρε από την ιστοσελίδα της τα 1.036 παράτυπα τουριστικά καταλύματα που της είχε υποδείξει η δημαρχία της Βαρκελωνης, η οποία της είχε δώσει διορία ενός μηνός, που έληγε στα τέλη Αυγούστου, ανακοίνωσε η υπεύθυνη Οικολογίας, Πολεοδομίας και Μετακινήσεων της δημαρχίας Τζάνετ Σανς.

Η πράξη αυτή «επιβεβαιώνει τη σύνεση και την καλή θέληση να συνεχισθεί η συνεργασία με τη δημαρχία προς την κατεύθυνση τούτη» εκ μέρους της Airbnb, τόνισε στη χθεσινή της συνέντευξη προς τα μέσα ενημέρωσης η Σανς, υπενθυμίζοντας πως έχουν εκδοθεί διαταγές για τερματισμό της δραστηριότητας αυτών των καταλυμάτων και τα συναφή πρόστιμα.

Η ίδια τόνισε πως ευελπιστεί ότι η συνεργασία με την Airbnb θα είναι «πιο ευέλικτη» από τον Σεπτέμβριο και πως η πλατφόρμα θα συνεχίσει να αποσύρει τα καταλύματα που της υποδεικνύει η δημαρχία, ενώ ταυτόχρονα αναμένει από αυτήν να δημιουργήσει ένα λειτουργικό πρόγραμμα που θα εμποδίζει την ανάρτηση ενός τουριστικού καταλύματος εάν δεν εισάγει πρώτα τον ειδικό ηλεκτρονικό αριθμό καταχώρησής του, κάτι που έχουν υιοθετήσει άλλες ανάλογες πλατφόρμες.

«Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της προσφοράς παράνομων τουριστικών καταλυμάτων και αυτά να τεθούν στην υπηρεσία των κατοίκων κι όχι να συνεισφέρουν στο κέρδος από μία παράτυπη τουριστική δραστηριότητα», τόνισε η Σανς, αναφερόμενη στο γεγονός ότι το 15% των παράτυπων αυτών καταλυμάτων τα προσφέρουν στους τουρίστες και τα διαχειρίζονται ενοικιαστές τους και όχι οι ουσιαστικοί ιδιοκτήτες τους.

Η δημαρχία έχει εντοπίσει ανθρώπους που ειδικεύονται στο να ενοικιάζουν κατοικίες για να τις διαθέσουν κατόπιν ως τουριστικά καταλύματα, πολλοί εξ αυτών—τόσο ντόπιοι, όσο και ξένοι, διαφορετικού κοινωνικού κι επαγγελματικού προφίλ—έχοντας νοικιάσει στο όνομά τους πολλά τέτοια διαμερίσματα.

Το προάστιο της Βαρκελώνης με τα περισσότερα παράτυπα τουριστικά καταλύματα είναι η Παλαιά Πόλη (Ciutat Vella), ιδίως οι γειτονιές του Γκότικ και της Μπαρσελονέτα και κατά δεύτερο λόγο το Εισάμπλε και κατόπιν το Σαν Μαρτί, ιδίως το παραλιακό του μέτωπο—όπου ενοικιάζονται πολυτελείς κατοικίες. Λιγότερο εντοπίζονται στη Γκράσια και το Σαντς.

Αφότου η δημαρχία έχει δρομολογήσει την εκστρατεία της κατά των παράνομων καταλυμάτων έχει εκδώσει 6.197 διαταγές, εκ των οποίων οι 3.473 αποτελούν πρόστιμα και οι 2.332 τη διακοπή δραστηριότητας.

Παράλληλα, στις εκκλήσεις της για συνεργασία από φορείς και φυσικά πρόσωπα, η δημαρχία έχει δεχθεί 3.000 καταγγελίες για παράνομα καταλύματα στην ιστοσελίδα της, ενώ άλλες 4.500 καταγγελίες έχουν γίνει τηλεφωνικά στην ειδική δωρεάν γραμμή που έχει εγκαταστήσει.

Η Σανς υπενθύμισε πως στη Βαρκελώνη υπάρχουν μεταξύ 5.000 και 6.000 παράτυπα καταλύμματα (αριθμός μικρότερος των 7-8.000 το 2015) και τόνισε πως η δημαρχία υπό την Άντα Κολάου εφάρμοσε το «αναγκαίο αυτό σχέδιο», επισπεύδοντας τους ελέγχους με 40 ειδικούς υπαλλήλους, στους οποίους προστέθηκαν άλλοι 40.

Η ίδια επανέλαβε πως η λειτουργία των παράνομων αυτών τουριστικών καταλυμάτων αποδεικνύεται βλαπτική για το κοινωνικό σύνολο στις γειτονιές της πόλης, ιδίως καταστρατηγούν το δικαίωμα στη στέγαση. Για τον λόγο τούτο έχουν ληφθεί μέτρα για να «εξασφαλισθούν διαμερίσματα που θα προορίζονται για την στέγαση των κατοίκων και όχι για να προσφέρονται ως τουριστικά καταλύματα», εκφέροντας συνάμα ένα ηχηρό μήνυμα πως «αλλάζει ό,τι ίσχυε ως σήμερα στη Βαρκελώνη, δείχνοντας μηδενική ανοχή στην παράνομη τουριστική δραστηριότητα».

 

Facebook Comments