Το φραγκόσυκο είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο, με χυμώδη σάρκα και ιδιαίτερη γεύση. Ίσως άγνωστο για αρκετούς, είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. 

H καλλιέργεια του φραγκόσυκου ήρθε στην Ευρώπη από το Μεξικό και διαδόθηκε ταχύτατα κυρίως στις μεσογειακές χώρες, μιας και για να αναπτυχθεί χρειάζεται αρκετά ξηρό και ζεστό κλίμα. Στην Ελλάδα φυτρώνει στη Νότια Πελοπόννησο κυρίως στη Μάνη, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Ιδιότητες, θρεπτική αξία, βιταμίνες

Τα φραγκόσυκα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία εξαιτίας των μακροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Ενάμιση περίπου φρούτο (150 γρ.), περιέχει 10 γραμμάρια υδατάνθρακες και 5,4 γραμμάρια φυτικές ίνες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους. Η περιεκτικότητα του σε νερό είναι 87.5%.

Επίσης, κάθε μερίδα φραγκόσυκου 150 γραμμαρίων παρέχει μικρές ποσότητες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σημαντικές ποσότητες σε βιταμίνη C.

Έχει εντυπωσιακά μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Από την διατροφική ανάλυση φαίνεται ότι τα φραγκόσυκα είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, δεν έχουν ζάχαρη ενώ η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι πολύ χαμηλή. Επιπλέον, έχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών που δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο αλλά και σε διάφορους ιστούς και όργανα, όπως στις αρτηρίες, τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.

Αποτελέσματα μελετών δείχνουν, ακόμη, ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καθώς και ότι μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης.

Πως να τα καθαρίσετε

Το καθάρισμα από τα αγκάθια του φραγκόσυκου, με απλό τρόπο, γίνεται ως εξής: Τα φραγκόσυκα τοποθετούνται σε νάιλον σακούλα γεμάτη νερό. Η σακούλα αναταράσσεται αρκετές φορές κρατούμενη από τα δύο της χερούλια. Τα αγκαθάκια στα φραγκόσυκα βρέχονται και μαλακώνουν, ενώ παράλληλα, τα φραγκόσυκα τρίβονται μεταξύ τους και τα αγκαθάκια παρασύρονται στο νερό της σακούλας. Η σακούλα αδειάζεται από το νερό με αναποδογύρισμα και τα φραγκόσυκα μπορούν πλέον να πιαστούν με γυμνά χέρια.

Facebook Comments