Νέα δεδομένα δημιουργούνται από σήμερα για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου καθώς, μετά από δύο χρόνια, αίρονται οι περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Η άρση των περιορισμών, που προαναγγέλθηκε την Παρασκευή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, γίνεται εν μέσω της παρατεταμένης αβεβαιότητας του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα, με τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ να εντείνονται. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, που κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η απόφαση για την άρση των περιορισμών γίνεται την παραμονή των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς, τόνισε ότι «η απόφαση αποτελεί και μία μορφή ψήφου εμπιστοσύνης, διότι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε κρίση στην Ελλάδα». 

Στην Κεντρική Τράπεζα τα ανώτατα κλιμάκια τεχνοκρατών εκτιμούν η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί σημαντικό βήμα. 

Σημειώνουν ότι με την απόφαση αυτή, οι αγορές θα πειστούν ότι η Κύπρος εξέρχεται της κρίσης και εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. 

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες ανησυχίες για πιθανές εκροές καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας στην Ελλάδα, κάτι που είχε παρατηρηθεί και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. 

Ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών Γιώργος Γεωργίου είναι αισιόδοξος για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. 

Σε δηλώσεις του στη StockWatch επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκε σταθεροποίηση στα υπόλοιπα καταθέσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που πλησιάζουν περίπου, όπως είπε, τα €46 δισ.

«Η άρση των περιορισμών αποτελεί αναγνώριση των μεγάλων προσπαθειών που έγιναν από όλους τα τελευταία δύο χρόνια. Όλοι, κυβέρνηση, κόμματα και άμεσα εμπλεκόμενοι επέδειξαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα και προς αυτό βοήθησε και η πολιτική σταθερότητα που έχουμε στη χώρα μας», παρατήρησε ο κ. Γεωργίου. 

Σημειώνει ότι η συγκυρία της άρσης των συναλλαγματικών περιορισμών ευνοεί το τραπεζικό σύστημα, λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης που έγινε από την ΕΚΤ καθώς, τα καταθετικά επιτόκια στις πλείστες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε μηδενική βάση. 

Εξέφρασε την άποψη ότι «σε αυτή τη φάση δεν μας ανησυχούν οι εκροές». 

«Μόνο αν προκληθούν απρόβλεπτα εσωτερικά προβλήματα, είτε σε πολιτικό, είτε σε οικονομικό επίπεδο θα ανατρέψουν τη θετική πορεία των πραγμάτων, κάτι που δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή», είπε ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών. 

Το 2012 οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα είχαν ανέλθει περίπου στα €70 δισ. 

Με το bail-in καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 και με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων που είχαν ληφθεί για την προστασία του τραπεζικού συστήματος, καταγράφηκε σημαντική μείωση στις καταθέσεις. 

Το 2013 οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν στα €46,9 δισ. και το 2014 περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο στα €46,1 δισ. 

Σε σχέση με τις ύψος των καταθέσεων του 2012 με το 2014 καταγράφηκε μία μείωση της τάξης περίπου του 33%. 

Ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών εκτιμά θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. 

«Στην Κύπρο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πληρώνουν ένα καθαρό επιτόκιο πάνω από 1,5%» κι αυτό συνεχίζει να αποτελεί κίνητρο και για τους υφιστάμενους αλλά και τους νέους καταθέτες», επισημαίνει. 

Εκτιμά ακόμη ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στη χώρα να επανέλθει στις ξένες αγορές.

Facebook Comments