Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Καρλ Άικαν παραιτήθηκε από τον ρόλο του συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα απορρύθμισης της οικονομίας, χωρίς πάντως να συνδέσει άμεσα την απόφασή του αυτή με τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τα βίαια επεισόδια ακροδεξιών στην πόλη Σάρλοτσβιλ.

Ο Άικαν, 81 ετών, είναι ένας από τους πιο γνωστούς χρηματομεσίτες της Γουόλ Στριτ. Ορίστηκε τον Δεκέμβριο «ειδικός σύμβουλος» του Τραμπ αρμόδιος για την απορρύθμιση, με βασική αποστολή του να «απαλλάξει» τη χώρα από «τις καταστροφικές κανονιστικές ρυθμίσεις […] που αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη» των ΗΠΑ.

Σε επιστολή του προς τον Τραμπ, την οποία ανήρτησε στον ιστότοπό του, ο κ. Άικαν επικαλέστηκε για να εξηγήσει την αποχώρησή του τον διορισμό ενός άλλου προσώπου, της Νεόμι Ράο, σε ρόλο «διευθύντριας για θέματα απορρύθμισης». Ο διορισμός της Ράο επικυρώθηκε από την αμερικανική Γερουσία τον Ιούλιο.

Ο διορισμός του Καρλ Άικαν, ο οποίος προσέφερε αμισθί τις υπηρεσίες του στον πρόεδρο Τραμπ, επικρίθηκε από πολλούς Δημοκρατικούς, οι οποίοι υποπτεύονταν ότι θα προωθούσε φακέλους στους οποίους είχε προσωπικό οικονομικό συμφέρον, όπως για παράδειγμα αλλαγές του κανονιστικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος που επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία διυλιστηρίων πετρελαίου.

Facebook Comments