Ποιο είναι το νέο ψηφιακό νόμισμα που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της αγοράς; Πως λειτουργεί και ποια είναι τα αρνητικά στοιχεία που το καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο για trading;

Στόχος του ψηφιακού νομίσματος είναι να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα νομίσματα ως μέσο συναλλαγής  και αποθησαύρισης πλούτου. Το βασικό μειονέκτημα του Bitcoin σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα σε θεσμικό πλαίσιο, είναι ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους από κάποιον. Το δικαίωμα για “κόψιμο” χρήματος μέχρι σήμερα το διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες και οι αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, πιστεύουν ότι είναι μάλλον δύσκολο να το απολέσει.     

Δεν είναι όμως μόνο τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασχολούνται με το Bitcoin αλλά και οι κεντρικές τράπεζες. Πριν λίγο καιρό η κεντρική τράπεζα της Κίνας απαγόρευσε στις κινεζικές τράπεζες να δέχονται ως μέσο συναλλαγής το Bitcoin. Ανάλογη είναι η στάση της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας που δεν αναγνωρίζει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Στο σημείο αυτό δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την επιφυλακτική στάση που διατηρούν  μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας έναντι του ψηφιακού νομίσματος, όπως η μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης, Baidu που δεν το αποδέχεται ως μέσο πληρωμής.

Το Bitcoin λοιπόν γίνεται δέκτης έντονης αμφισβήτησης από μεγάλους παίκτες των χρηματοοικονομικών αγορών. Είναι όμως το Bitcoin η επομένη μεγάλη φούσκα;

Η BoA Merill Lynch σε πρόσφατη έκθεση της αποτιμά την αξία του Bitcoin σε επίπεδα παραπλήσια της τιμής του αργύρου, δηλαδή σε τιμή 60 φορές κατώτερη από εκείνη του χρυσού. Η συνολική αξία του ψηφιακού νομίσματος βάσει της τιμής που δίνει στο Bitcoin η αμερικανική τράπεζα  είναι 5 δις $, δηλαδή σχεδόν το 50% από την αξία που έχει σήμερα, καθώς βάσει της χρηματιστηριακής του τιμής αποτιμάται στα 9 δις $.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χρηματιστηριακή του αξία. Στις αρχές του 2013 η τιμή του Bitcoin κυμαινόταν λίγο πάνω από τα 13 δολάρια, ενώ στις αρχές του Δεκεμβρίου ξεπέρασε τα 1200$. Σήμερα (19.12) η τιμή του Bitcoin -μετά και το tapering της FED-βρίσκεται λίγο κάτω sτα 590δολάρια.

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υπερβολικά υψηλή μεταβλητότητα που παρουσιάζει. Η έλλειψη επαρκούς κανονιστικού πλαισίου είναι ακόμη πιο σημαντική.

Η μεγάλη διακύμανση στις τιμές του Bitcoin δείχνει ότι το νόμισμα υπόκειται στη χειραγώγηση κερδοσκοπικών κεφαλαίων χωρίς να μπορεί να επέμβει κάποια ρυθμιστική αρχή προκειμένου να προστατεύσει τους επενδυτές. Παράλληλα οι κάτοχοι Bitcoins που μπορεί να πέσουν θύμα διαδικτυακής κλοπής, δεν μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καθώς από την εισαγωγή τους σε κυκλοφορία το 2009 τα Bitcoins δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς και αρχές ως νόμιμο μέσο συναλλαγής.
Οι περισσότεροι αναλυτές στην αγορά συναλλάγματος συμφωνούν ότι το Bitcoin δεν αξίζει να λαμβάνεται υπόψη ως ισότιμο νόμισμα με τα παραδοσιακά νομίσματα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «η επένδυση σε Bitcoins αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο με τζόγο παρά με επενδυτική δραστηριότητα».  Και αυτό είναι προφανές απ τη στιγμή που δεν υπάρχει το απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλά μέχρι να μπορέσει το bitcoin να βρεθεί μέσα στις επιλογές της αγοράς συναλλάγματος, κυρίως ως προς την προστασία των εμπλεκομένων.

Μέχρι τότε, είναι εξαιρετικά περίεργο να μπορεί ένα ψηφιακό νόμισμα χωρίς καμία υπόσταση (Κεντρική τράπεζα, εγχώρια οικονομία κτλ ) να αγγίζει την τιμή του χρυσού που αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό, και θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τους κινδύνους κατάρρευσης που υπάρχουν στο μέλλον.

Facebook Comments