Πρόστιμα ρεκόρ κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος οι τράπεζες, καθώς οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τους επέβαλαν ποινές και διακανονισμούς που ξεπέρασαν τα 43 δισ. δολάρια, στο πλαίσιο των προσπαθειών για «κάθαρση» του χρηματοοικονομικού τομέα.

 Οι τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη πληρώνουν πρόστιμα γιακακοδιαχείριση –περιλαμβανομένης της λανθασμένης πώλησης αμερικανικών στεγαστικών ομολόγων, της χειραγώγησης των επιτοκίων, αλλά και για επισφαλή trades όπως στην υπόθεση του London Whale της JP Morgan.

 Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο αναγκάζουν τις τράπεζες να βάλουν πολύ βαθύτερα το χέρι στην τσέπη απ ότι κατά το παρελθόν για τις κακές πρακτικές τους, με πρώτες τις αμερικανικές αρχές, που είναι πιο επιθετικές και έχουν επιβάλει 10 φορές περισσότερα πρόστιμα απ ότι οι ευρωπαϊκές αρχές.

 Τα πρόστιμα και οι διακανονισμοί που έχουν καταβληθεί στις αμερικανικές ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές έχουν κοστίσει στις τράπεζες περισσότερα από 40 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, με μεγαλύτερο πρόστιμο τα 13 δισ. δολάρια που αναγκάστηκε να πληρώσει τον περασμένο μήνα η JP Morgan. Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επιβάλει πρόστιμα-ρεκόρ, που ξεπερνούν τα 3 δισ. δολάρια, κυρίως για την υπόθεση χειραγώγησης των επιτοκίων Libor και Euribor.
 

Facebook Comments