Τα ελληνικά ομόλογα παρά την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της Fitch,αντιμετωπίζονται σαν… “non-event”. Τι λένε οι αναλυτές. Γιατί δεν πείθονται οι επενδυτές.

Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ξεκίνησαν την εβδομάδα και την πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση της Fitch κινούμενες με πτωτικές διαθέσεις, στη συνέχεια δεν κατάφεραν να μετατρέψουν αυτή τη βελτίωση σε ράλι κι έτσι διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα της Παρασκευής, με την αγορά να χάνει έναν ακόμη καταλύτη εν όψει και του δύσκολου φθινόπωρου που περιλαμβάνει το “άνοιγμα” της γ αξιολόγησης.

Η Fitch έγινε την Παρασκευή ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία του “Single B”, δημιουργώντας έτσι άλλο ένα ορόσημο στην πολύ αργή πορεία της χώρας έξω από το έδαφος του default, μετά από τρία μνημόνια.

Ο οίκος αναβάθμισε σε “Β-” και θετικό outlook από “CCC”, την αξιολόγηση της Ελλάδας, λόγω του μειωμένου πολιτικού κινδύνου και της διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αν και υπογράμμισε πως η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες παραμένει εύθραυστη

Οι αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα (2ετία) άγγιξαν το πρωί το 3,25%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και ένα επίπεδο το οποίο είχαν βρεθεί λίγο μετά την έξοδο στις αγορές στα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο στη συνέχεια κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά και διαμορφώνονται στο 3,293%, μην καταφέροντας να επεκτείνουν αυτή την βελτίωση.

Και στα 10ετή ομόλογα οι αποδόσεις ξεκίνησαν με τάσεις βελτίωσης μειούμενες κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,58%, ωστόσο στη συνέχεια έχασαν την πτωτική τους τάση και διαμορφώνονται κοντά ή και λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής, γύρω από το 5,615% .

“Η Ελλάδα εξακολουθεί να ενέχει ρίσκο και να είναι ασταθής ως επένδυση, αλλά τουλάχιστον δεν είναι πλέον ένα μόλις βήμα μακριά από το default, αλλά δύο βήματα μακριά”, όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτή της DZ Bank, Daniel Lenz.

“Νομίζω ότι η αναβάθμιση ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτιμημένη, κι έτσι δεν υπάρχει σημαντική μείωση του spread, ωστόσο είναι πιθανό κάποιοι επενδυτές υψηλής απόδοσης να σκεφτούν τώρα μια μικρή επένδυση στην Ελλάδα”, όπως προσθέτει.

Από την ημέρα της εξόδου στις αγορές, που κάποιος θα περίμενε ένα δυναμικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα και τώρα μετά την αναβάθμιση της Fitch που θα αναμενόταν αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τους ελληνικούς τίτλους, τα ελληνικά ομόλογα αρνούνται πεισματικά να σημειώσουν βελτίωση. Αυτό δείχνει πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη πειστεί πως η Ελλάδα έχει αλλάξει οριστικά σελίδα, και αυτό σε συνδυασμό με την μη ένταξη στο QE κάνει τα πράγματα αποτρεπτικά για τους επενδυτές των ομολόγων.

Όπως είχε σημειώσει πρόσφατα η Capital Economics οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί από την ημέρα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό “μπορεί να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές δεν είναι πλήρως πεπεισμένοι από τις προοπτικές της Ελλάδας”.

Η ταχεία ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης ίσως να αποτελέσει τον πολυπόθητο καταλύτη, και την ίδια στιγμή η καθυστέρησή της μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εξόδου από τα ελληνικά assets.

Πολλά θα κριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και ας μην ξεχνάμε πως η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω… προσδοκιών. Όπως είπε “το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία τ ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018”. Εάν λοιπόν εμφανιστούν νέα εμπόδια στον δρόμο, τότε και το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εκμηδενιστεί αλλά και θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα της δεύτερης εξόδου στις αγορές πριν το τέλος του έτους.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments