Η επανάσταση στον χώρο της αυτοματοποίησης που είχε προτείνει το 2014 ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αρχίζει να λαμβάνει ευρείες διαστάσεις στην Κίνα, με την ασιατική χώρα να αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος αγοραστής ρομπότ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής κατέδειξε ότι η Κίνα αποκτά σημαντικό μερίδιο όσον αφορά τα ρομπότ, αφού οι πωλήσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 27% στις 90.000 μονάδες, αντιστοιχώντας έτσι στο ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς. Σημειώνεται ότι από το 2010 η ζήτηση για βιομηχανικά ρομπότ έχει επιταχυνθεί σημαντικά, γεγονός που οφείλεται στην ανοδική τάση αυτοματοποίησης και στις καινοτομίες στη βιομηχανία των ρομπότ.

Συνεπώς, όπως σημειώνει η έκθεση, μεταξύ 2010 – 2015, οι μέσες ετήσιες πωλήσεις των ρομπότ αυξήθηκαν κατά 16%. Στην Κίνα, μάλιστα, οι πωλήσεις αναμένεται το 2019 να ανέλθουν στις 160.000. Παρότι, όμως, η Κίνα θεωρείται η σημαντικότερη αγορά των βιομηχανικών ρομπότ, έκθεση του Bloomberg επισημαίνει ότι η αυξημένη ζήτησή τους δεν έχει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– επηρεάσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Ωστόσο, η ενσωμάτωση των ρομπότ στην κινεζική οικονομία θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Facebook Comments