Οι λογαριασμοί καταθέσεων ταμιευτηρίου στην Ευρωζώνη είναι ασφαλείς, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Bild, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος ήταν μια «ειδική περίπτωση» και όχι ένα πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις.

«Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μία ειδική περίπτωση», σημείωσε ο Σόιμπλε και εξήγησε πως το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν ότι δύο μεγάλες τράπεζές της δεν ήταν πλέον κατ’ ουσίαν αξιόχρεες και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε αρκετούς πόρους για να εγγυηθεί τις αποταμιεύσεις.

«Γι’ αυτό έπρεπε να βοηθήσουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Μαζί στο Eurogroup αποφασίσαμε να βάλουμε τους κατόχους και τους πιστωτές να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης, με άλλα λόγια αυτούς που συνέβαλαν να προκληθεί η κρίση», πρόσθεσε.

Πάντως σχολίασε πως η αναταραχή αυτή δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στις άλλες χώρες στην νότια Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά το 2012, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα προκάλεσαν άνοδο των επιτοκίων στην νότια Ευρώπη.

Παράλληλα ο Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα μπορέσει να ξεπληρώσει εντελώς την βοήθεια. Η οικονομία της Κύπρου θα περάσει τώρα μια μακρά και επώδυνη περίοδο προσαρμογής αλλά μετά θα αποπληρώσει το δάνειο, όταν θα έχει μια σταθερή οικονομική βάση, είπε.

Ο γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι σήμερα το ευρώ είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2010 ενώ σημείωσε ότι τάσσεται κατά των σκέψεων για την έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε αρκετά ισχυροί για να τους κρατήσουμε όλους πάνω στο πλοίο», κατέληξε.

Facebook Comments