Συνεχίστηκε, με πιο εντατικό ρυθμό, τον Μάρτιο η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και το αυστηρό πλαίσιο που έχει τεθεί στα υπογραφέντα μνημόνια με τα συναρμόδια υπουργεία», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Μαρτίου του 2013, το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ουσιαστικά έχει πλέον επιχορηγηθεί σχεδόν το σύνολο των υπουργείων που οι φορείς τους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό, καθώς τα θεσμικά και τα λειτουργικά προβλήματα επιλύονται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τον Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, πάνω από τον εκτιμώμενο μηνιαίο μέσο όρο του Προγράμματος, ενώ αθροιστικά, κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος 2012 – Φεβρουάριος 2013, οι τελικές πληρωμές ήταν 730 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το συνολικό ύψος των πληρωμών ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ, με τις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων να έχουν πληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους.

Με βάση την εικόνα των αιτημάτων και των πληρωμών αυτών, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως η εξέλιξη της διαδικασίας θα είναι ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Σταϊκούρας, απαιτείται ένταση των προσπαθειών από τους χρηματοδοτούμενους φορείς για να αντιμετωπισθεί το κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την οικονομία και τη ρευστότητά της.

Facebook Comments