ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Κόφτης» σε δημοσιονομικά και εργασιακά - Νέα επώδυνα μέτρα προ των πυλών

Στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αποκρούσει νέα σκληρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα ύψους έως 4,2 δισ. ευρώ ακόμη και για το 2018 βρίσκεται ξανά το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ξεκίνησε τη δεύτερη αξιολόγηση με την προοπτική ότι θα είναι πιο «εύκολη» από την πρώτη, η οποία ως γνωστό έκλεισε με νέα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Κερδίσαμε...Μνημόνιο διαρκείας με ρύθμιση χρέους το…2060

Η συνολική συμφωνία με τους δανειστές για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ελάφρυνση του χρέους και συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πάει για Ιανουάριο και βλέπουμε, ενώ η κυβέρνηση συζητάει με τους εταίρους μεταρρυθμίσεις και μέτρα που πάνε πολύ πιο μακριά από τη θητεία της, δεσμεύοντας και την επόμενη κυβέρνηση.

«Into the Trumplands» – Ποιοι πραγματικά είναι οι ψηφοφόροι του Τραμπ

Μόλις δύο εβδομάδες μετά το πέρας των αμερικανικών εκλογών, πολλά από τα ερωτήματα που συνθέτουν τον πολιτικό γρίφο της μεγάλης εκλογικής ανατροπής εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα.

4o μνημόνιο και εκλογές...

Η παραδοξότητα που καθορίζει την πολιτική ατμόσφαιρα εδώ και μήνες επανανοηματοδοτήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Τετάρτη, όταν ο πρωθυπουργός άφησε -για πρώτη φορά δημόσια- ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ισοπεδώνονται οι συντάξεις - Νέες περικοπές 45% στο ΕΚΑΣ

Ανατροπές σε απολύσεις, μισθούς και συμβάσεις φέρει το 3ο Μνημόνιο, με τους δανειστές να εξειδικεύουν και να προτείνουν τρόπους εφαρμογής σε όσα ψήφισε η κυβέρνηση και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει.

Αποφασίζουν για την Ελλάδα... χωρίς την Ελλάδα παρούσα

Παρά τη σκληρή στάση του ΔΝΤ και το γεγονός ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν χθες το πρωί χωρίς συμφωνία αφήνοντας στον αέρα τις αλλαγές στα εργασιακά και με μεγάλες εκκρεμότητες το δημοσιονομικό, τα ενεργειακά και άλλα θέματα, η βούληση των Ευρωπαίων δανειστών για συνολική λύση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό συντηρεί τις ελπίδες του οικονομικού επιτελείου.