GREEKTRADER

«Καθίστε να δείτε» …που το πάνε το πράγμα

Στο κόσμο των επενδύσεων πριν κληθείς να αναλάβεις αποφάσεις εξετάζεις πάντα το αισιόδοξο σενάριο το μετριοπαθές σενάριο και το απαισιόδοξο σενάριο. Αυτό τον τρόπο σκέψης θα πρέπει να υιοθετήσουμε για να εξετάζουμε και τα (γεω)πολιτικά.

Πώς να βρούμε μια μετοχή που θα “πετάξει”;

H ανεύρεση μιας επενδυτικής ευκαιρίας αποτελεί συχνά μια δύσκολη και χαοτική διαδικασία δεδομένου του μεγάλου όγκου πληροφοριών που πρέπει κάποιος να επεξεργαστεί. Ένας από τους σχετικά ευκολότερους τρόπους να επιλέξουμε υποτιμημένες μετοχές είναι η σύγκριση της απόδοσης τους σε σχέση με αυτήν του κλάδου τους (benchmark).

Συνοψίζοντας για τη πορεία στη Wall Street και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σχεδόν πέντε συνεχόμενα χρόνια ανεβαίνει το Αμερικάνικο χρηματιστήριο και το χθεσινοβραδινό “sell off” (ξεπούλημα) στη Wall Street, της τάξεως του 2%, ήρθε για να ταρακουνήσει λίγο τους επενδυτές και να τους υπενθυμίσει ότι υπάρχει και η αντίθετη κατεύθυνση στο χρηματιστήριο, δηλαδή η πτώση των τιμών.

Ο DAX στο κυνήγι των κορυφών

Σε ιστορικά υψηλά βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο Γερμανικός δείκτης DAX. Στην συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης μετά από ένα εκπληκτικό ράλι ακούμπησε τα 9.810 μονάδες. Στην συνέχεια αποδείχτηκε αδύνατον να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά και τις επόμενες μέρες υποχώρησε μέχρι και τις 9.534 μονάδες.

More than Software...

Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο κύκλος της ύφεσης για την εθνική οικονομία κλείνει. Παρότι υπάρχει διαρροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, η διεθνής αγορά κεφαλαίου στηρίζει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Οι ξένοι βλέπουν τις τράπεζες ώσαν να ήταν start-ups.

S&P 500 Σε...ρυθμούς ανάστασης!!!

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η κίνηση του Αμερικανικού δείκτη S&P 500 το τελευταίο 10ήμερο. Ειδικότερα από τεχνικής άποψης, αρχικά είχαμε την πτωτική διάσπαση της ισχυρής στήριξης που βρισκόταν στις 1830 μονάδες, επιβεβαιώνοντας έτσι προσωρινά τα σενάρια που ακούγονται τελευταία, για πιθανότητες διόρθωσης στις τιμές των μετοχών.

Με το δάκτυλο στην σκανδάλη

Ο Chuck Prince, πρώην CEO της Citigroup, είχε πει το περίφημο : Όσο η μουσική παίζει, θα πρέπει να σηκωθείς και να χορέψεις. Δεν γίνεται να κάνεις αλλιώς. Αυτό ειπώθηκε το 2007, λίγο πριν την κατάρρευση της Λίμαν, που παράσυρε σε κραχ τις παγκόσμιες αγορές. Η δε Citigroup χρεοκόπησε και για να διασωθεί χρειάστηκε πολλά δισεκατομμύρια από το αμερικάνικο δημόσιο.

H έννοια της επένδυσης

Η έννοια της επένδυσης είναι τόσο παλιά όσο ο ανθρώπινος πολιτισμός. Στο σύγχρονο κόσμο όλοι λειτουργούμε σε καθημερινή βάση ως επενδυτές με απώτερο σκοπό να ωφεληθούμε από την υπεραξία των επιλογών μας.

ΧΑΑ: Επιστροφή στο μηδέν…!!! Η ισοπαλία δεν είναι κακό αποτέλεσμα, αλλά είναι ισοπαλία;

Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα της χρηματιστηριακής χρονιάς, δεν είχαμε την ανάλογη συνέχεια και κανείς πλέον δε μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του για την “άτακτη υποχώρηση” του ΓΔ στο κλείσιμο του ίδιου κιόλας μήνα.

ΧΑΑ. Προδιαθέτουν “εν ρυθμώ”, οι ιαχές επενδυτών: «κι άλλο…, κι άλλο…»

Η χρηματιστηριακή χρονιά έκλεισε εντυπωσιακά κι έχει ξεκινήσει με ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες στις 1.289 μονάδες, 127 μονάδες (11%) παραπάνω από το κλείσιμο του 2013. Αντιγράφουμε μάλλον τις Η.Π.Α. οι οποίες θεωρούν τον Ιανουάριο έναν παραδοσιακά καλό μήνα, προσδίδοντας μάλιστα την χαρακτηριστική ονομασία “January Effect” σε αυτήν την εποχική προτίμηση των τιμών να κινούνται ανοδικά.