EURO2DAY

Rachman: Ο Πούτιν, το ISIS και το στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ

Η Ιστορία θα κρίνει αν η Ουάσιγκτον έθεσε ορθές στρατηγικές προτεραιότητες στην κρίσιμη στιγμή. Κατά τον G. Rachman πάντως, η πυρηνικά εξοπλισμένη και προκλητική Ρωσία αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τη διαλυόμενη Μέση Ανατολή ή την ανερχόμενη Κίνα.

Η μάχη για τα ομόλογα της Αργεντινής φτάνει στο Λονδίνο

Στον ρυθμό του… Λόντρα - Παρίσι - Νιου Γιορκ οι μάχες των ομολογιούχων της Αργεντινής συνεχίζονται και κάποιοι προσφεύγουν στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας ζητώντας να απελευθερωθούν τα €200 εκατ. που έχουν κατατεθεί στην BNY Mellon.

Τα stress test και οι Γερμανοί που δεν βάζουν μυαλό!

Τα stress test και το AQR της ΕΚΤ έφεραν μεγάλη βελτίωση, αλλά δεν σημαίνουν ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα αναλάβουν ξαφνικά τα ηνία της ανάπτυξης. Όσο η γερμανική ελίτ αψηφά την έλλειψη ζήτησης, η κρίση θα παραμένει, γράφει ο Martin Wolf.

Πελατειακές σχέσεις και πλουτοκρατία επιβίωσαν και από την τρόικα

Καταπέλτης του άρθρου του Tony Barber. Δεν έχει καμία σημασία εάν θα κερδίσει ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας στις εκλογές. Η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο παραμένουν. Οι πλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμιά θυσία. Πλήρωσε μόνο η μεσαία τάξη.

Η «χρόνια στασιμότητα» μεγαλύτερος κίνδυνος από την Ελλάδα

Ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης υπάρχει ακόμη. Αυτή τη φορά όμως, αιτία δεν είναι η κρίση χρέους, αλλά η χρόνια στασιμότητα που είναι πολύ πιο απειλητική. Γιατί ΕΚΤ και υποχώρηση του ευρώ δεν μπορούν να βοηθήσουν. Οι τρεις επιλογές για την ευρωζώνη.

Γιατί οι παγκόσμιες αγορές επέστρεψαν σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Στα 6 τελευταία χρόνια, ακόμη και μέσα σε μεγάλες φουρτούνες, οι αγορές είχαν πάντα την άγκυρα των κεντρικών τραπεζών. Με την αναπόφευκτη λήξη της παροχής ρευστότητας μέσω QE, η άγκυρα σηκώνεται και οι αγορές μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά. Η μεταβλητότητα επιστρέφει.

Wolf: Γιατί η ανισότητα καταστρέφει τις οικονομίες

Οι τεράστιες αποκλίσεις στον πλούτο και την εξουσία έχουν «λυγίσει» δημοκρατίες στο παρελθόν και μπορεί να το επαναλάβουν στην εποχή μας, γράφει ο M. Wolf. Μια οικονομία εθισμένη στα χρέη, χωρίς μορφωτική βελτίωση, έχει πολλές πιθανότητες να καταρρεύσει στο μέλλον.

Νέα τρικλοποδιά βάζει ο Πούτιν στο Κίεβο

Να ξαναγραφτεί το κρίσιμο σύμφωνο ΕΕ-Ουκρανίας, απαιτεί η Ρωσία, αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένη να βάλει φρένο στην προσέγγιση του Κιέβου στην Ευρώπη. Η επιστολή «άδειασμα» προς την Κομισιόν και η ύποπτη συγκυρία.

Η Ευρώπη γίνεται «μαύρο πρόβατο» στη διεθνή οικονομία

«Εσείς στην Ευρώπη, καταλήξτε σε μια πολιτική απόφαση και βρείτε τρόπο να τονώσετε την ανάπτυξη», διαμήνυσαν οι ΗΠΑ, που φοβούνται ότι η διεθνής ανάκαμψη θα σκαλώσει στην ευρωπαϊκή «αδυναμία». Τι ειπώθηκε στo υπουργικό G20 και πώς αντέδρασε η Γερμανία.

Η τύχη της ευρωζώνης δεν θα κρατήσει για πάντα

Η ευρωζώνη ξεπέρασε την κρίση από τύχη. Το μοντέλο του ευρώ - ο διαχωρισμός οικονομίας και πολιτικής - είναι μη βιώσιμος και οι επιπτώσεις ήδη αισθητές. Η διεθνής επιρροή της Ευρώπης αποδυναμώνεται και η τύχη... εξαντλείται.