Έναν μισθό – έστω και κατώτατο – θα μπορούσαν να κερδίσουν οι Έλληνες, εάν πωλούσαν τα ρούχα, που… αραχνιάζουν στις ντουλάπες τους.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Vendora, της ιστοσελίδας, που διαχειρίζεται πάνω από 75.000 ενεργές αγγελίες μεταχειρισμένων προϊόντων κάθε ημέρα και δέχεται περισσότερο από ένα εκατομμύριο μηνιαίες επισκέψεις, οι ελληνικές ντουλάπες κρύβουν έναν μικρό θησαυρό, αφού περιέχουν κατά μέσο όρο 500 ευρώ σε αχρησιμοποίητα ρούχα. «Ο καθένας μας κατέχει περίπου 100 ενδύματα κατά μέσο όρο, από τα οποία ένα μεγάλο ποσοστό, σχεδόν ένα στα τέσσερα (22,5%), σπάνια χρησιμοποιείται είτε γιατί δεν μας κάνει (51,9%), είτε γιατί ξεχάστηκε ή έχει φθαρεί. Από αυτά, ένα 10% καταλήγει σε κάδους απορριμμάτων, ένα 35,33% σε μία ξεχασμένη γωνία της ντουλάπας, ενώ ένα υψηλό ποσοστό (54,81%) μεταφέρεται σε σημείο ανακύκλωσης», σημειώνουν οι αναλυτές της Vendora, υπογραμμίζοντας πως σχεδόν τέσσερις στους 10 Έλληνες δεν επιλέγουν τη λύση της πώλησης – online ή όχι – αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για έξτρα χρήματα.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην έρευνα δε, πιστεύουν ότι είναι πολύς κόπος, ενώ ένα στα τρία άτομα δηλώνει πως δεν έχει καν περάσει από το μυαλό η ιδέα πως η πώληση των αχρησιμοποίητων ενδυμάτων θα μπορούσε να είναι συμφέρουσα. «Για περισσότερο από ένα μήνα τώρα σβήσαμε τις μηχανές και μείναμε στο σπίτι. Ώρες απομόνωσης και προβληματισμού, αλλά και επαναπροσδιορισμού αυτών, που πραγματικά έχουν αξία για εμάς», αναφέρει ο υπεύθυνος Μάρκετινγκ της Vendora, κ. Κίμων Τουσμάνωφ και καταλήγει: «Το ξεσκαρτάρισμα της ντουλάπας μας είναι μία τριπλή νίκη: μας δίνει την ευκαιρία να επιστρέψουμε κάτι στην κοινότητά μας και στον πλανήτη, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε χρήματα».

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς αγορές από… δεύτερο χέρι

Ρούχα, έπιπλα, αλλά και κινητά από… δεύτερο χέρι αγοράζουν οι Έλληνες, με τους άνω των 40 να αποκτούν περί τα 4,5 αντικείμενα ανά έτος.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Vendora, οι γυναίκες επιλέγουν ως επί το πλείστον να αγοράζουν έπιπλα, οικιακές συσκευές, ρούχα και βρεφικά είδη, ενώ στο Top4 των ανδρών περιλαμβάνονται κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, συλλεκτικά είδη και βιντεοπαιχνίδια. «Ενώ η πλειονότητα των ανδρών (60%) προτιμά τις αγορές μεταχειρισμένων σε ιστότοπους online αγγελιών, οι γυναίκες – σε ποσοστό 44% – επιλέγουν την επίσκεψη σε παζάρια», εξηγούν οι αναλυτές.

Η εξοικονόμηση χρημάτων αποδεικνύεται ως ο κύριος λόγος για την αγορά προϊόντων από δεύτερο χέρι. Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες απάντησαν ότι αγοράζουν μεταχειρισμένα, για να ανακαλύψουν ευκαιρίες (22%), την ποικιλία επιλογών (15%), τα περιβαλλοντικά οφέλη (10%) ή να υποστηρίξουν φιλανθρωπικούς σκοπούς (4%).

Πρωταθλήτρια η Μακεδονία

Τα περισσότερα μεταχειρισμένα είδη ετησίως αγοράζουν και πωλούν οι κάτοικοι της Μακεδονίας. Αυτό επισημαίνει η Vendora στην έρευνά της, υπολογίζοντας σε 4,6 και 5,2 αντιστοίχως τα αντικείμενα, που πωλούν ετησίως. Αξίζει να επισημανθεί πως στην Αθήνα διατίθενται 3,8 και 4,3 είδη/χρόνο και 2,5 και 3,1 στην υπόλοιπη χώρα. «Το 63% των Μακεδόνων πάντα ή συχνά εξετάζει την αξία μεταπώλησης, με το 71% να πωλεί μέσω Διαδικτύου», καταλήγουν οι αναλυτές.

Αγγελική Βελεσιώτη

Facebook Comments