Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία μετά τις εκλογές έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας καθώς και στα υπόλοιπα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους, προειδοποιεί η Moody΄s Investors Service όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο οίκος σημειώνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει τον κίνδυνο να χαθεί η υποστήριξη ή να παγώσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Εκτιμά ταυτόχρονα ότι η μεγάλη άνοδος των ευρωσκεπτικιστών μειώνει την πιθανότητα η κατάσταση να επιλυθεί αποτελεσματικά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Η Moody΄s υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι συνολικά για την Ευρωζώνη.

“Η συστημική σημασία της Ιταλίας για την Ευρωζώνη… σημαίνει ότι οι ιταλικές εκλογές έχουν επιπτώσεις που ξεπερνούν την ίδια την Ιταλία και είναι, έμμεσα, αρνητικές για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που γνωρίζουν πιέσεις”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος.

Εκτιμά ταυτόχρονα ότι εάν ακολουθήσει απώλεια της επενδυτικής εμπιστοσύνης και ενίσχυση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα θα επηρεαστεί σημαντικά το κόστος δανεισμού και των άλλων αδύναμων κρατών της Ευρωζώνης “όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της κρίσης χρέους”.

Για την ίδια την Ιταλία προειδοποιεί ότι “ο συνδυασμός υψηλού χρέους και χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης αφήνει τη χώρα ευάλωτη σε μια αναστροφή του αισθήματος στις αγορές το οποίο – όπως έχει δείξει η εμπειρία – μπορεί να αλλάξει γρήγορα”.

Η Moody΄s έχει αναθέσει αξιολόγηση Baa2 στην Ιταλία με αρνητικό outlook από τον Ιούλιο του 2012.

Πηγή:www.capital.

 

Facebook Comments