Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι αντιμέτωπος με ένα σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει την κυβέρνησή του προκαλώντας τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη διάρκεια των 11 ετών της πρωθυπουργίας του, μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί από την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας.

Αρχικά, η επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η πρώτη που πραγματοποιεί εδώ και πέντε χρόνια, είχε στόχο τον εορτασμό της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως το σκάνδαλο διαφθοράς που απειλεί την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του έχει αλλάξει την ημερήσια διάταξη.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες εν μέσω έντονης κριτικής, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να θέσει τη δικαστική εξουσία υπό αυστηρότερο πολιτικό έλεγχο και να εμποδίσει τις έρευνες που απειλούν στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει έναν διωγμό χωρίς προηγούμενο εναντίον αστυνομικών και δικαστικών οι οποίου κατηγορούνται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της «συνομωσίας» που έχει εξυφάνει το θρησκευτικό τάγμα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν εναντίον της κυβέρνησής του και της χώρας. Ο τούρκος πρωθυπουργός τους κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν τις εξελισσόμενες έρευνες για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση πριν από τις τοπικές εκλογές της 30ής Μαρτίου και τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2014.

Σε αυτό το κλίμα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα την επιθυμία της χώρας του να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση με την ΕΕ η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

«Ελπίζουμε, ευχόμαστε ότι το νομοσχέδιο που αφορά το HSYK (το Ανώτερο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων) δεν θα προκαλέσει σοβαρή κρίση με την ΕΕ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ.

«Κατανοούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει κάποιες συζητήσεις, όμως θα τους εξηγήσουμε ότι είναι βάσιμη», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός, επισημαίνοντας ότι κατά τη γνώμη του το εν λόγω νομοσχέδιο είναι «σύμφωνο με τα πολιτικά πρότυπα της ΕΕ».

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα», είχε δηλώσει χθες Κυριακή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε κριτική και κάθε άποψη, εφόσον αυτές οι κριτικές και οι απόψεις βασίζονται στα κριτήρια και τις προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είχε υπογραμμίσει.

Μια επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου εξετάζει εδώ και περίπου δέκα ημέρες το νομοσχέδιο που έχει στόχο τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του HSYK, βάσει του οποίου ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει το δικαίωμα να έχει τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό δικαστών.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η συζήτηση για το οποίο θα ξεκινήσει στην τουρκική βουλή ήδη από αύριο Τρίτη, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία το χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό, αλλά και επικρίσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό πολλοί τούρκοι σχολιαστές προβλέπουν μια δύσκολη επίσκεψη για τον τούρκο πρωθυπουργό.

«Ο Ερντογάν θα ήταν καλύτερο αν ακύρωνε την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες», αναφέρει ο αρθρογράφος Σεμίχ Ιντίζ στην εφημερίδα Ταράφ. «Είναι πολύ πιθανό ότι θα προσπαθήσει να δώσει ένα μάθημα δημοκρατίας, δηλαδή να κάνει κήρυγμα στους ευρωπαίους συνομιλητές του που θα τον επικρίνουν», επεσήμανε ο Ιντίζ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ήδη αντιμετωπίσει τις επικρίσεις των Ευρωπαίων τον Ιούνιο εξαιτίας της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Πάντως ο Νταβούτογλου προειδοποίησε τις Βρυξέλλες να μην υιοθετήσουν «διακρίσεις» έναντι της Τουρκίας, ζητώντας από την ΕΕ να ανοίξει αμέσως τα Κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία αφορούν ζητήματα σχετικά με το κράτος δικαίου και το δικαστικό σύστημα.

«Ας διαπραγματευθούμε το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε απευθυνόμενος στην ΕΕ και υποσχόμενος ότι «δεν θα οπισθοδρομήσουμε ποτέ στις δημοκρατικές προδιαγραφές».

Facebook Comments