Με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα επίπεδα των 1.225 μονάδων, το ενδεχόμενο να κλείσει η αγορά με διευρυμένες απώλειες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, σύμφωνα με τους αναλυτές, υποθηκεύει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό σενάριο.

Ο  γενικός δείκτης υποχώρησε στις 1.239 μον., με απώλειες 2,29% και με τις συναλλαγές στα 73,8 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό δεν υπάρχει και είναι οι απώλειες άνω του 2% που κατέγραψε η αγορά την περασμένη εβδομάδα.

Ό λόγος των απωλειών δεν είναι άλλος από τη μεγάλη καταγραφή κερδών το περασμένο διάστημα, αλλά η απουσία ισχυρών καταλυτών και νέων, έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να υποστηριχθεί η όποια αντίδραση.

Επιπρόσθετα, η πολιτική ατμόσφαιρα… μυρίζει «μπαρούτι», με αποκορύφωμα τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση  των εξοπλιστικών, το Τ.Τ., τα σενάρια των τριπλών εκλογών τον Μάιο και το δημοσιονομικό κενό άνω των 10 δις. ευρώ για την επόμενη διετία, γεγονός που κατά την αντιπολίτευση μπορεί να συνιστά και νέο μνημόνιο (σ.σ. με άλλη ονομασία).

Σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον, οι επενδυτές θεωρούν προτιμότερη την κατοχύρωση ρευστότητας και για έναν ακόμα επιπλέον λόγο, ότι το νομοσχέδιο για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πηγαίνει παρά πίσω, οδηγώντας σε νέα αναβολή την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Επιπρόσθετα, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι από τα stress tests, που αναμένονται τέλος Ιανουαρίου, αν στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι και πάνε κι αυτά πιο πίσω, μπορεί να προκύψει νέο άνοιγμα στις τράπεζες.

 

Η μοναδική μετοχή που ξεχωρίζει την Δευτέρα, είναι αυτή του ΟΠΑΠ με κέρδη λίγο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στα 10,24 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε να απαιτεί περισσότερες συναλλαγές για να κατοχυρώσει τις 1.300 μονάδες, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται η επόμενη ανοδική αντίσταση. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι ενώ οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από τις βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες.

Το χαμηλό της διόρθωσης σημειώθηκε στις 1.255 μονάδες ενώ οι συναλλαγές έδειξαν να υποχωρούν από τα μέσα επίπεδα των 150 εκ. ευρώ που σημειώθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο της χρονιάς. Οι αγοραστές φαίνεται να κρατάνε το πάνω χέρι παρά τις κατοχυρώσεις κερδών και να διατηρούν την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά.

Θα αναμέναμε ωστόσο και την ερχόμενη εβδομάδα να διατηρηθεί η συσσώρευση «χωνέματος» των επιπέδων καθώς διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να εξομαλύνει την κλίση της ανόδου επαναφέροντας την σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς παράλληλα να αλλοιώνει την κατεύθυνση της τάσης». Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της MIG (-4,11%), της ΕΧΑΕ(-3,49%), της Jumbo (-3,99%) και του ΟΤΕ (-4,12%). Από τους επιμέρους δείκτες οριακή άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών(+0,07%).  Ανοδικά κινήθηκαν 41 μετοχές 100 πτωτικά.

 

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Χατζηκρανιώτη +4,94%, Spider +18,18%, Pasal +6,76% και Logismos+10,87%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Δομική Κρήτης -19,25%, Σελόντα -16,26%, Μαθιός 15,94%.

Facebook Comments