Τροποποίηση του συστήματος υπολογισμού του ετήσιου ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει η Eurostat, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt».

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία πρόκειται να υιοθετήσει το σύστημα European System of Accounts 2010, το οποίο ήδη από πέρυσι έχουν εισαγάγει και οι ΗΠΑ, αντικαθιστώντας το ESA 1995.

Η βασική αλλαγή του νέου συστήματος υπολογισμού εντοπίζεται στον συνυπολογισμό κατά τη μέτρηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων ενός κράτους στην έρευνα.

«Μελλοντικά, βαρύτητα θα δίδεται στις επενδύσεις και όχι τόσο στις τρέχουσες δαπάνες. Για παράδειγμα, οι εξοπλιστικές δαπάνες θα θεωρούνται στο μέλλον επενδύσεις», αναφέρει ο δημοσιογράφος και συμπληρώνει πως «η αλλαγή στις ΗΠΑ οδήγησε, από τη μία μέρα στην άλλη, σε άνοδο του ΑΕΠ κατά περίπου 3%, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό του δημοσίου χρέους της χώρας μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ευρώπη το όφελος θα είναι κατά τι μικρότερο».

«Και μεταξύ των κρατών – μελών θα υπάρχουν αλλαγές. Έτσι, για παράδειγμα, η άνοδος σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Λετονία, Ουγγαρία) θα είναι μικρότερη του 1%, αντιθέτως στη Φινλανδία ή στη Σουηδία θα κυμανθεί μεταξύ του 4 και 5%. Για τη Γερμανια υπολογίζεται όφελος της τάξης του 3% και το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν έτσι κατά περίπου 82 δισ. ευρώ», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί και το χρέος των χωρών.

«Για παράδειγμα, στην Ιταλια θα μειωθεί από 133,6 στο 131%, στο Βέλγιο από το 191 κάτω από το 100%. Για την περίπτωση της Ελλάδας δεν υπάρχει δυστυχώς ακόμη υπολογισμός των επιπτώσεων σε ΑΕΠ και δημόσιο χρέος» διευκρινίζει η εφημερίδα.

Facebook Comments