Σε υποβάθμιση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κροατίας σε «BB» από «BB+», προχώρησε σήμερα η Standard & Poors, διατηρώντας σταθερή την προοπτική.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την οπτική μας, ότι τα μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έλαβε η κροατική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, για να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να θέσουν τα δημόσια οικονομικά σε μία πιο βιώσιμη πορεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Η S&P θεωρεί ότι «η ανταγωνιστικότητα της κροατικής οικονομίας παραμένει ασθενής, εξαιτίας παραγόντων, όπως η άκαμπτη αγορά εργασίας και το περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τις σημαντικές μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες, που απορρέουν από την πρόσφατη ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. θα περιοριστούν από τις διαρθρωτικές προκλήσεις», αναφέρει ο οίκος και επισημαίνει την πιθανότητα περιορισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, λόγω πολιτικών ελιγμών ενόψει των γενικών εκλογών το 2015.

Facebook Comments