Από πολύ νωρίς η ελληνική αγορά μπήκε στην λογική των αναμονής καθώς η αναβλητικότητα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Blackrock, της ψήφισης του νόμου για τις τράπεζες και η έλλειψη σχετικών νέων με τις ιδιωτικοποιήσεις ή τις διαρθρωτικές αλλαγές περιόρισαν το ενδιαφέρον και επανέφεραν την επιφυλακτικότητα στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Σε αυτό το περιβάλλον προστέθηκε και η αλλαγή του κλίματος στα ξένα Χρηματιστήρια η οποία είχε καθολική διάχυση σε ώριμες και ανεπτυγμένες αγορές επιβαρύνοντας την πτωτική εικόνα.

Η έλλειψη καταλυτών έστω και από το μέτωπο των επιχειρηματικών νέων ήταν αναμενόμενο να λειτουργήσει ανασταλτικά ακόμα και για το επιλεκτικό ενδιαφέρον που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται σε μικρομεσαία χαρτιά επαναφέροντας τους ημερήσιους τζίρους κάτω από 100 εκ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση η διόρθωση δικαιολογείται σε σημαντικό βαθμό από τα σημαντικά και γρήγορα κέρδη που είχαν συσσωρευτεί, άλλοθι που πλέον έχει εξαντλήσει την ισχύ του. Δεδομένου ότι τα επόμενα προγραμματισμένα νέα εντοπίζονται στο μέσον Φεβρουαρίου όπου ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου η Αγορά δύσκολα θα βρει τρόπο να ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά μιας δυναμικής αντίδρασης.

Στο παρελθόν η αδράνεια νέων οδηγούσε σε  φθορά επιπέδων τιμών με αντιδράσεις που ξεκινούσαν από τις ζώνες βραχυπρόθεσμης υποτιμητικής υπερβολής. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο μέτωπο της ειδησεογραφίας το πρόσημο του Ιανουαρίου θα τεθεί σε αμφισβήτηση καθώς κάποια γυρίσματα τα οποία έγιναν κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της εβδομάδας που πέρασε έδειξαν ότι η ισχύς των αγοραστών σταδιακά μειώνεται όπως και η δυνατότητα απόσβεσης μεγάλων ενδοσυνεδριακών κραδασμών.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καλύπτονται από έναν πέπλο μυστηρίου, με την Κομισιόν να δηλώνει ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα αν δεν προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές με τις οποίες έχει επιφορτιστεί η Ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μάλλον τα έχει βρει δύσκολα αυτή τη φορά, αφού θα πρέπει να περάσει στη δεύτερη και σοβαρότερη φάση των μεταρρυθμίσεων, αυτής του ανοίγματος των αγορών κατά τις επιταγές του ΟΟΣΑ, ενώ ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει ένα οξυμμένο πολιτικό κλίμα που περιλαμβάνει από την… τρομοκρατία και την Χρυσή Αυγή μέχρι τη δυσαρέσκεια του κόσμου για την εξοντωτική φορολογία, τα ποινολόγια της Εφορίας, την ανεργία και την «απληρωσιά»  στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να πληρώνονται οι φόροι και τα χαράτσια.

Αισιόδοξη νότα αποτελεί η έκθεση της Alpha Bank ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να αποκαθιστούν τη ρευστότητα στην αγορά από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα εκπλήξει τους δανειστές.

Επιπρόσθετα, η Credit Suiss θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να σταθεί και πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει από το δεύτερο 3μηνο του 2014, κάτι που θα δώσει τον αέρα εξόδου της χώρας από την ύφεση. Ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ο ίδιος οίκος θεωρεί ότι ενδεχομένως  θα δοθεί ένα δάνειο 5 δις. ευρώ και η χώρα θα βγει στις αγορές με μία μικρή έκδοση 2 ή 3 δις. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα αντληθούν για να καλύψουν το κενό μόνο της τρέχουσας χρονιάς.

Ταμπλό

Oι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί από τη στιγμή που ανακόπηκε το κλίμα ενθουσιασμού στην αγορά κατά τις πρώτες συνεδριάσεις.  O γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,20% στις 1.184,08 μονάδες, με τζίρο, 89,7 εκατ. ευρώ.  Από τον 25άρη διασώθηκε μόνο ο ΟΠΑΠ και η Eurobank Properties, με την Εθνική να λυγίζει καταγράφοντας απώλειες 5,41%, στα 3,67 ευρώ και η Πειραιώς που πρωταγωνίστησε χθες υποχώρησε σχεδόν κατά 6,5%, στο 1,70 ευρώ. 

Πιέσεις ασκήθηκαν στην Jumbo, που υποχώρησε στα 12,60 ευρώ, Ιντραλότ στο 1,97,  Coca Cola, κάτω από τα 20,60 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 7,30, ΟΤΕ και ΔΕΗ, στα 10,30 και 9,90 ευρώ αντίστοιχα. Πτώση 4,17% για τον Μυτιληναίο, στα 5,75 ευρώ και απώλειες στα 11,59 ευρώ για τη ΜΕΤΚΑ.

Facebook Comments