Οι φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί διαδηλωτές πέρασαν σήμερα στην επίθεση καταλαμβάνοντας ένα υπουργείο και υψώνοντας νέο οδόφραγμα στο κέντρο του Κιέβου, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση.

Ακτιβιστές του κινήματος Spilna Sprava (Κοινή Υπόθεση) επέδραμαν τη νύκτα κατά του υπουργείου Γεωργίας που βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Χρετσάτικ, 100 μέτρα από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) , επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών.

Έπειτα από τις διαπραγματεύσεις χθες το βράδυ ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που ολοκληρώθηκαν με μικρές υποχωρήσεις, «έγινε σαφές ότι πρέπει να ετοιμασθούμε για την προαναγγελθείσα (από την ηγεσία της αντιπολίτευσης) επίθεση. Έχουμε ξεκινήσει. Οι ακτιβιστές της Spilna Sprava έρχονται να καταλάβουν το υπουργείο Γεωργίας», έγραψε τη νύκτα στο Facebook ο Αλεξάντρ Ντανιλιούκ, εκ των ηγετών της κινήματος διαμαρτυρίας.

Το κέντρο του Κιέβου έχει καταληφθεί από το τέλος του Νοεμβρίου από τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διατηρήσει την Ουκρανία στη ρωσική σφαίρα επιρροής και είναι θέατρο συγκρούσεων, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί από την Κυριακή. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συμπλοκές στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες.

Η ουκρανική αντιπολίτευση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κάλεσε όμως τους διαδηλωτές να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν νέα αναζωπύρωση της βίας.

«Το κίνημά μας είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Παραμένουμε στις επάλξεις, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, κάλεσε τη νύκτα του διαδηλωτές να διευρύνουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους στο Μαϊντάν «όσο δεν εισακουγόμαστε από την κυβέρνηση».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η μόνη υποχώρηση που έγινε από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς είναι «η υπόσχεση για την απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών και ο τερματισμός της πίεσης, εάν δεν υπάρξει σύγκρουση».

Το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε χθες και σε άλλες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας. Στο Λβιβ, οι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του τοπικού συμβουλίου, ενώ σήμερα το πρωί έστησαν οδοφράγματα και μία σκηνή στο κέντρο της πόλης. Καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων σημειώθηκαν στο Τερνόπιλ, Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Τσερκάσι.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Παρίσι θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών

Η Γαλλία θα καλέσει τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Παρίσι για να τού εκφράσει εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης «την καταδίκη της καταστολής των διαδηλώσεων στο Κίεβο», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

«Έδωσα εντολή στη υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει σήμερα τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Γαλλία, σε μία κίνηση που θα αποτελεί καταδίκη εκ μέρους της Γαλλίας», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο I-Tele.

«Όσο για τον πρωθυπουργό Μικόλα Αζάροφ, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν θετική τις τελευταίες ημέρες, αφού όπως διαπιστώσατε υπήρξαν εντολές για πυρά εναντίον του πλήθους, γεγονός που φυσικά δεν είναι αποδεκτό», πρόσθεσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ δυσχερή», ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σε «διάλογο ανάμεσα στον (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

«Βρίσκομαι σε επαφή, κυρίως με τον (Βιτάλι) Κλίτσκο, που είναι ένας από τους κυριότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Είναι αναγκαία η έναρξη διαλόγου», πρόσθεσε.

Facebook Comments