Επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, κλιμακώνοντας δραματικά την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η Πιονγκγιάνγκ υποστήριξε μάλιστα πως η βόμβα είναι σχεδιασμένη ώστε να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBΜ), διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι ανήκει πλέον στο «κλαμπ» των πυρηνικών δυνάμεων.

«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου για διηπειρωτικό πύραυλο […] είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός […] για τον τελικό στόχο της ολοκλήρωσης μίας πυρηνικής δύναμης», ανέφερε μεταξύ άλλων το διάγγελμα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βορείου Κορέας.

Ο Βορράς δοκίμασε με επιτυχία δύο διηπειρωτικούς πυραύλους τον Ιούλιο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να πλήξει ακόμα και τμήμα των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, δεν έχει επιδείξει ακόμα την τεχνογνωσία που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικά βλήματα – πόσο μάλλον να επιβιώσουν την επάνοδο στην ατμόσφαιρα μετά την πρώτη φάση της εκτόξευσης.

Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της Βορείου Κορέας και την τρίτη σε διάστημα μόλις 21 μηνών. Είναι η δεύτερη φορά που ο Βορράς αναφέρει ότι χρησιμοποίησε υδρογονοβόμβα, μετά τη δοκιμή του περσινού Ιανουαρίου.

 

Facebook Comments