Με μια πυρηνική δοκιμή χωρίς προηγούμενο η Πιονγιάνγκ προκαλεί και πάλι τη διεθνή κοινότητα, η οποία αναζητεί την ενδεδειγμένη απάντηση έτσι ώστε να πειστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει μια για πάντα το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η διεθνής κοινότητα κατέγραψε την δοκιμή βόμβας υδρογόνου τις πρώτες πρωινές ώρες ως ισχυρή σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές αρχές η έκρηξη ήταν πέντε ή έξι φορές μεγαλύτερη από τις τελευταίες πριν από ένα περίπου χρόνο. Σεισμολογικά ινστιτούτα σε Νότια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ ακόμα και στη Γερμανία κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ έγραψε στο twitter ότι η Βόρεια Κορέα είναι «πολύ απειλητική και πολύ επικίνδυνη για τις ΗΠΑ» και πως ένας «κατευνασμός της Πιονγιάνγκ δεν έχει νόημα», μιας και το καθεστώς «καταλαβαίνει μόνο ένα πράγμα!». Ο αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε περισσότερες λεπτομέρειες. Μέσα στις επόμενες ώρες ο Ντ. Τραμπ θα έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκου με συμβούλους για ζητήματα ασφαλείας.

Μακρόν: «Να επιστρέψει η Πιονγιάνγκ στο τραπέζι του διαλόγου»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Σεούλ, η οποία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την παραδειγματική τιμωρία της Πιόνγιανγκ: Ο Εουί Γιόνγκ, σύμβουλος σε ζητήματα ασφαλείας του νοτιοκορεάτη προέδρου, δήλωσε στη Σεούλ: «Ο πρόεδρος Μουν Γιε Ιν ζητά να επιβληθούν από κοινού με τη διεθνή κοινότητα αυστηρότερες κυρώσεις, ως αντίδραση στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, που συνεχίζει να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων. Αποφασίσαμε να ζητήσουμε την επιβολή νέων κυρώσεων και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έτσι ώστε η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει μια για πάντα το πυρηνικό της πρόγραμμα».

Την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η Πιονγιάνγκ «να επιστρέψει, χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος». Τόσο ο γάλλος πρόεδρος όσο και η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησαν να επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα αυστηρότερες κυρώσεις.

Από την πλευρά της η Μόσχα απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία έτσι ώστε να αποφευχθούν από τη διεθνή κοινότητα αντιδράσεις που θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση της διένεξης με την Βόρεια Κορέα. Παράλληλα το Κρεμλίνο τόνισε ότι με τη νέα δοκιμή τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της κορεατικής χερσονήσου.

Facebook Comments