Ηρθε η ώρα για νέα αγορά αεροσκαφών από την Aegean Airlines, όπως είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Μάρτιο ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης.

Ο διαγωνισμός μεταξύ της Airbus και της Boeing ξεκίνησε ήδη και αφορά την προμήθεια 45 έως 55 αεροσκαφών νέας γενιάς. Με βάση τις προσφορές, η ελληνική εταιρεία θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ του Airbus 320neo και του Βoeing 737max. Η μέση τιμή καταλόγου και των δύο αεροσκαφών είναι κοντά στα 100 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, οι κατασκευαστές κάνουν μεγάλες εκπτώσεις στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού προκειμένου να πάρουν την παραγγελία. Και προφανώς η Aegean θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Εξάλλου, είναι μια αεροπορική εταιρεία που βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης και υπό αυτό το πρίσμα αποτελεί ελκυστικό πελάτη και για τους δύο. O στόλος της σήμερα αριθμεί 61 αεροσκάφη, τα 47 εκ των οποίων είναι Airbus 319, 320 και 321, με μέσον όρο ηλικίας μόλις 7 ετών.

Το πρώτο Airbus της εταιρείας παρελήφθη το 2007 και ήταν μέρος μιας παραγγελίας επτά αεροπλάνων. Ακολούθησαν κι άλλες τα επόμενα χρόνια, με το τελευταίο απόκτημα, ένα Airbus 320ceo, να εντάσσεται στον στόλο της μόλις τον περυσινό Μάρτιο. Με τον διαγωνισμό που «τρέχει», η Aegean επιδιώκει την ανανέωση του στόλου με νέας γενιάς αεροσκάφη, που έχουν μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και επίπεδα θορύβου και μεγαλύτερη εμβέλεια, ώστε να καλύπτει περισσότερους προορισμούς απ’ όλες τις βάσεις της εταιρείας.

Facebook Comments