Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη, μετά από τρεις ημέρες έντονης υποχώρησης, λόγω των θετικών νέων από το μέτωπο των αποτελεσμάτων κερδοφορίας των ετιαρειών, καθώς και των οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ.

Η νευρικότητα στην αγορά ήταν έντονη τις τελευταίες ημέρες, με το ενδεχόμενο της πλήρης απόσυρσης των νομισματικών μέτρων τόνωσης της Fed και την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης να ενισχύουν την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, από την Τουρκία και την Ταϊλάνδη , μέχρι και την Αργεντινή.

Η Federal Reserve ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, κατά την οποία αναμένεται να μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια περαιτέρω, τις μηνιαίες αγορές assets.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,69% , ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,33%, ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε 0,62% υψηλότερα, ο γερμανικός DΑΧ ενισχύθηκε 0,98%, ενώ στο +1,24% και στο +0,90% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Το επενδυτικό κλίμα ήταν ισχυρό κατά τις πρωινές ώρες της συνεδρίασης, αλλά άλλαξε νωρίς το απόγευμα , καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι  παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 4,3% το Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο.  Οι αμερικανικές μετοχές  περιόρισαν τα κέρδη τους μετά την είδηση​​, και οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολούθησαν στο ίδιο κλίμα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εταιρειών και τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, συνέβαλαν στην τόνωση της αγοράς σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη των αμερικανών καταναλωτών αυξήθηκε στο 80,7 τον Ιανουάριο, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητη στο 78,1.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική οικονομία σημείωσε τον  ταχύτερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής, με την ετήσια ανάπτυξη το 2013 να διαμορφώνεται 1,9% από μόλις 0,3% το 2012. Αυτό  ​​ήρθε ωστόσο, σε αντίθεση με τα στοιχεία από τη Γαλλία, όπου η χώρα σημείωσε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Οι μετοχές της Siemens ενισχύθηκαν 1,54% μετά την ανακοίνωση της αύξησης κατά 20% στα κέρδη τριμήνου της εταιρείας.

Οι μετοχές της Philips υποχώρησαν 0,23% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι  οι πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου ήταν χαμηλότερες από  τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η μετοχή της Swedbank σημείωσε πτώση 4,58%, καθώς τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών και η μετοχή της STMicroelectronics ενισχύθηκε 2,85% παρόλο που η γαλλική εταιρεία εμφάνισε ζημίες το τέταρτο τρίμηνο.
 

Facebook Comments