Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Μιλώντας σε μεταμεσονύκτια εκπομπή της ΝΕΤ, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι “σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η λύση (για το κούρεμα των καταθέσεων) που επελέγη στην Κύπρο και συμπλήρωσε ότι ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθούν αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτές θα καλυφθούν με μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό του Δημοσίου και όχι με κούρεμα των καταθέσεων.

Οπως εξήγησε, οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν απορροφήσει το ποσό (50 δισ. ευρώ) που έχει προβλεφθεί στο Μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους, επομένως η κεφαλαιακή τους βάση έχει ενισχυθεί σημαντικά. Η θέση τους ενισχύεται περαιτέρω από τον επαναπατρισμό των καταθέσεων καθώς, από τον Ιούνιο μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, όπως απεκάλυψε ο ίδιος, έχουν επιστρέψει καταθέσεις άνω των 19 δισ. ευρώ.

Για το χρονοδιάγρμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την προθεσμία που έχει τεθεί από την τρόικα για την ολοκλήρωσή του στο τέλος Απιρλίου. Εκτίμησε ότι οι συστημικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες περί τα τέλη Μαίου. Επιιβεβαίωσε δε, τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η τρόικα για την συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, εκτιμώντας ωστόσο ότι η συγχώνευση τελικώς θα ολοκληρωθεί και δεν θα αντιστραφεί η σχετική διαδικασία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η λέξη “βέτο” δεν αποτυπώνει την στάση που τηρεί η τρόικα έναντι της συγκεκριμένης συγχωνεύσεως και όπως εξήγησε οι όποιες ενστάσεις προκύπτουν από το μεγάλο μέγεθος που θα έχει η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί καθώς και από το μεγάλο μερίδιο (40% περίπου) της ελληνικής αγοράς που θα κατέχει.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης της Κύπρου στην ελληνική οικονομία ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει μία μικρή περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ. Οπως είπε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα αγγίξει το 4,5% (έναντι 4 με 4,5% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη) προδιορίζοντας ότι η επίπτωση από τις εξελίξεις στην Κύπρο στο ελληνικό ΑΕΠ, θα είναι της τάξεως του 0,35%.

Ο ίδιος επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η αναδιάρθωση του Δημόσιου Τομέα. Τάχθηκε κατά της επιβολής πρόσθετων φόρων, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπερ της εισπράξεως του ειδικού τέλους των ακινήτων από τη ΔΕΗ για φέτος.

Τέλος υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ έχει απομακρυνθεί χωρίς ωστόσο να έχει εκλείψει πλήρως, ενώ δεν προσδιόρισε τον χρόνο που θα κατορθώσει η χώρα να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές.

Facebook Comments