Η κυβερνώσα αριστερά βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικού ιλίγγου όσο κι αν εκπέμπει δημόσια το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή πατά σταθερά και προχωρά αποφασιστικά στην τρίτη αξιολόγηση, κοιτάζοντας με αισιοδοξία το μέλλον. Για να ακριβολογώ, το δικό της μέλλον όχι το δικό μας…. Το ΔΝΤ όπως και οι Ευρωπαίοι «δανειστές» σηκώνουν τους ώμους και χαμογελούν στραβά ακούγοντας τα ηρωϊκά μηνύματα της Αθήνας περί οριστικής και χωρίς ουρές -όπως η προληπτική γραμμή στήριξης- εξόδου από τα μνημόνια.

Όχι δεν έχουν πια κάποιο δομικό πρόβλημα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, μια χαρά «μνημονιακή» συγκυβέρνηση είναι και δη ακλόνητη κοινοβουλευτικά. Εχουν όμως το συνηθισμένο πρόβλημα, αυτό της μη έγκαιρης, πλήρους ή σωστής υλοποίησης από ελληνικής πλευράς των συμφωνηθέντων, με δεκάδες περίεργες δικαιολογίες . Αλλά αυτό το είχαν σε κάποιο βαθμό και πριν,  οπότε δεν τους κάνει πια τόση εντύπωση. Οι αποκρατικοποιήσεις για παράδειγμα  όχι μόνον πάνε γιαβάς- γιαβάς, αλλά και  κάποιες ήδη τελειωμένες τυπικά,  περνάνε από τα καυδιανά δίκρανα της αριστεροσύνης των συναρμόδιων υπουργών.

Όμως αν το vertigo της πρώην αριστεράς και νυν « τα κάνω όλα και συμφέρω» οδηγεί σε ιδεολογική …..παλινόστηση του ξεχασμένου κι απ τους Κινέζους κομμουνισμού ή σε ξαφνική …..ψύχραιμη αποτίμηση του Ανδρέα των 80ς καθώς ο χώρος είναι ορφανός ηγετικά, η κεντροδεξιά δεν έχει κανένα λόγο να μπαίνει στον ίλιγγο των απελπισμένων κυβερνώντων.  

Το κάνει; Με μεγάλο ενθουσιασμό! Παρότι γνωρίζει πολύ καλά ότι καταβάλλεται  προσπάθεια επανασυσπείρωσης της κεντροαριστεράς-αριστεράς  μέσα από μια απολύτως φτιαχτή, σικέ εικόνα.  Ότι αν η ΝΔ αγνοήσει τα τάχα μου ιδεολογικά νεφελώματα του Μαξίμου  και τους προσγειώσει εκεί που πρέπει, δηλαδή στα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης τους, δεν έχουν να πουν πολλά έως τίποτα.

Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι εκεί , ψηφισμένη από εκατομμύρια πολίτες και στο οπτικό πεδίο άλλων τόσων που απείχαν στις διπλές εκλογές του 2015,  για να μηρυκάζει το απώτερο παρελθόν. Είναι εκεί  για να παρεμβαίνει δυναμικά και σοβαρά στο σήμερα  όπως και να πείθει τους πολίτες για ένα καλύτερο αύριο με αυτήν στη διακυβέρνηση.  Γνωρίζει τέλος  κι αν όχι ας το μάθει, ότι αυτοί που την ψήφισαν έχουν γονατίσει, σέρνονται πια ξέπνοοι από φόρους, εισφορές, μειώσεις εισοδήματος, αυξήσεις υποχρεώσεων κλπ και δεκάρα δεν δίνουν να εμπλακούν σε συζήτηση για το τι ήταν ή τι δεν ήταν πριν 40 χρόνια ο Ανδρέας ή πριν 70 ο καπετάν Άρης. Τα ξέρουν χρόνια τώρα, δεν χρειάζονται ούτε ντρεσάρισμα ούτε ιδεολογικές υποδείξεις και όχι δεν επανασυσπειρώνονται μπροστά στον …..κομμουνιστικο-Παπανδρεικό κίνδυνο.

Στον κίνδυνο να μείνουν πεσμένοι κάτω  για άλλα 5 χρόνια όμως, ναι αντιδρούν. Το V for Vertigo,  κι όχι για Vendetta  όπως νομίζουν κάποιοι, είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Της ΝΔ είναι να εστιάσει σοβαρά σε 2-3 κορυφαία πεδία που ταυτίζονται με τις αγωνίες και τα προβλήματα των κεντροδεξιών πολιτών. Τα υπόλοιπα είναι βούτυρο με μαρμελάδα …κόκκινων φρούτων στο κρουασάν του Μαξίμου. 

Facebook Comments