Την μάχη για την τρίτη θέση στις εκλογές δίνουν τα πέντε μικρότερα γερμανικά κόμματα, από τα οποία Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες συμμετοχής στην επόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις οι Φιλελεύθεροι κινούνται μεταξύ 8% και 10%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία μεταξύ 8% και 11%, η Αριστερά γύρω στο 9% και οι Πράσινοι γύρω στο 8%. Συνεπώς δεν αποκλείεται να δούμε σε λιγότερο από ένα μήνα τους Φιλελεύθερους να συγκυβερνούν με τους συντηρητικούς της Άγκ. Μέρκελ ή τους Πρασίνους να σχηματίζουν κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά.

Πολλοί τηλεθεατές βρήκαν πιο ενδιαφέρουσα τη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία μεταξύ των πέντε υποψηφίων των μικρότερων κομμάτων για την καγκελαρία από ό,τι το ντιμπέιτ της Κυριακής με Μέρκελ και Σουλτς. Παρόλα αυτά η τηλεθέαση κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα αφού μόλις 4,5 εκατομμύρια παρακολούθησαν την τηλεοπτική αντιπαράθεση των Σάρα Βάγκενκνεχτ (Η Αριστερά), Τζεμ Έτσντεμιρ (Πράσινοι), Γιόαχιμ Χέρμαν (Χριστιανοκοινωνιστές) και Άλις Βάιντελ (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Σημειώνουμε ότι το ντιμπέιτ των δύο «μεγάλων» είδαν την Κυριακή το βράδυ περισσότεροι από 16 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Οι θεματικές ενότητες προσφυγική πολιτική, φορολόγηση, συνταξιοδοτικό και παιδεία ήταν παρόμοιες με εκείνες στην τηλεμαχία Μέρκελ-Σουλτς. Οι συμμετέχοντες είχαν ωστόσο τη δυνατότητα να συζητήσουν και μεταξύ τους, οπότε η τηλεμαχία είχε μεγαλύτερη δυναμική και οι αντιπαραθέσεις ήταν πολύ πιο έντονες από εκείνες μεταξύ της καγκελαρίου και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών. Ειδικοί σε ζητήματα δημοσκοπήσεων εξηγούν τους υψηλούς τόνους μεταξύ των υποψηφίων προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δίνεται μάχη για την ανάδειξη του τρίτου σε ισχύ κόμματος στη νέα βουλή.

Βάγκενκενχτ: «Δεν διασώσαμε την Ελλάδα, διασώσαμε τις τράπεζες»

Στην θεματική ενότητα φορολόγηση υπήρξε αναφορά στην ελληνική φορολογική πολιτική, σε έναν διαξιφισμό μεταξύ της αριστερής Σάρα Βάγκενκνεχτ και του «πράσινου» Τζεμ Έτσντεμιρ. Για μια ακόμα φορά η Σάρα Βάγκενκνεχτ επέκρινε τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη αλλά και τη διαδικασία χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα τονίζοντας:

«Ο πυρήνας της διάσωσης του ευρώ ήταν να εξασφαλιστούν τα κέρδη των τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων. Δεν διασώσαμε την Ελλάδα, διασώσαμε τις τράπεζες. Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων είναι απαραίτητη γιατί οι διάφορες κυβερνήσεις δεν έχουν το απαραίτητο θάρρος για να επιβαρύνουν περισσότερο τους πολύ πλούσιους, που υπάρχουν στην Ελλάδα, την Ιταλία ή και αλλού».

Στην παρέμβαση του Τζεμ Έτσντεμιρ ότι στην Ελλάδα κυβερνά το αδερφό κόμμα της γερμανικής Αριστεράς η Σάρα Βάγκενκνεχτ απάντησε προφανώς εκνευρισμένη: «Γνωρίζετε πολύ καλά ποια περιθώρια ελιγμών έχει η ελληνική κυβέρνηση. Τους έχουμε πει να φορολογήσουν περισσότερο τους πλουσίους και εκείνοι απαντούν ότι τους έχει βάλει στενό κορσέ η Κομισιόν. Δεν μπορώ να το αξιολογήσω, αλλά πιστεύω ότι η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των ευπόρων αποτελεί εναλλακτική λύση στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων».

Facebook Comments