Ο κατηγορίας 5 τυφώνας Ίρμα, έφτασε στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μικρών Αντιλλών, στην Καραϊβική Θάλασσα, και έπληξε πρώτα το νησί Μπαρμπούντα, με ισχυρότατες βροχές και ανέμους που στο μάτι πνέουν με ταχύτητα έως 297 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Ο τυφώνας αναμένεται να περάσει από τουλάχιστον 10 νησιά ακόμα στις Μικρές Αντίλλες, προτού συνεχίσει την πορεία του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ένταση των ανέμων δεν αποκλείεται να αυξηθεί στα 360 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Εκκενώσεις και συναγερμοί

Η κυβέρνηση των Μπαχαμών έχει διατάξει την υποχρεωτική εκκένωση έξι νησιών στο νότιο τμήμα της χώρας, που απειλείται με τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στην πόλη Νασσάου.

Ο πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της χώρας, προειδοποιώντας ότι όσοι δεν εγκαταλείψουν τις εστίες τους θα βρεθούν σε «τεράστιο κίνδυνο» λόγω του «τερατώδους» τυφώνα.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τέθηκαν τα γαλλικα νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Αντιλλών έχουν αναζητήσει καταφύγιο και έχουν αγοράσει προμήθειες για αρκετές ημέρες, τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό και ηλεκτρογεννήτριες, με δεδομένο ότι οι υποδομές αναμένεται να υποστούν σοβαρές ζημιές. Πτήσεις έχουν ακυρωθεί και τα σχολεία έχουν κλείσει.

Φόβοι για το Πουέρτο Ρίκο και τη Φλόριντα

Μέσα στις επόμενες 24 ώρες η Ίρμα αναμένεται να χτυπήσει το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Ρικάρντο Ροσέλο προειδοποίησε ότι η Ίρμα είναι «πολύ πιο επικίνδυνη» από τον τυφώνα Χάρβεϊ – ο οποίος σάρωσε το Τέξας πριν δύο εβδομάδες – υπογραμμίζοντας ότι η κακοκαιρία θα είναι πρωτοφανής και δυνητικά «καταστροφική».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσα στις επόμενες 36 ώρες η Ίρμα θα περάσει από το βόρειο τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Αϊτής, ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται να κινηθεί προς την Κούβα και τη νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Υποχρεωτική απομάκρυνση των τουριστών διατάχθηκε και στα νησάκια Φλόριντα Κις, που περιλαμβάνουν το Κι Γουέστ, νότια των ακτών της Φλόριντα.

Η απομάκρυνση των τουριστών θα αρχίσει τα ξημερώματα της Τετάρτης τοπική ώρα. Σχέδιο εκκένωσης έχει καταστρωθεί και για τους ντόπιους, όμως έως τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί χρονοδιάγραμμα.

Η πολιτεία της Φλόριντα έχε ήδη τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέρος της Εθνοφυλακής έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει σε τυχόν εκκενώσεις, ενώ οι Αρχές σε ορισμένες κομητείες συμβουλεύουν τους κατοίκους να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό για τρεις ημέρες.
 

Facebook Comments