Η Σλοβακία αποδέχεται την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε προσφυγή της ίδιας και της Ουγγαρίας σχετικά με την μετεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ. Αρνητική η στάση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Για εξοργιστική και ανεύθυνη απόφαση κάνει λόγο η ουγγρική κυβέρνηση. «Είναι μια πολιτική απόφαση, η οποία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες» δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σγιάρτο. «Λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση και θα την δεχθούμε» δήλωσε από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβακίας Πέτερ Σούσκο μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ωστόσο συμπλήρωσε πως η Σλοβακία εξακολουθεί να πιστεύει πως «η κατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων δεν θα λειτουργήσει στην πράξη».

Στο αιτιολογικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται ότι «ο μηχανισμός στηρίζει την Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης».Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει τον Ιούνιο του 2015 – όταν η προσφυγική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της – την κατανομή 40.000 προσφύγων και στις 22 Σεπτεμβρίου του 2015 αποφάσισαν ότι άλλοι 120.000 πρόσφυγες έχριζαν προστασίας. Η  Ελλάδα και η Ιταλία έπρεπε να βοηθηθούν άμεσα μιας και είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν εντονότερα το πρόβλημα αφού είναι κατά κύριο λόγο οι πρώτες χώρες στην ΕΕ στις οποίες καταφθάνουν οι πρόσφυγες. Η Συνθήκη της Λισαβόνας επιτρέπει σε «έκτακτες καταστάσεις ανάγκης» να λαμβάνονται «προσωρινά μέτρα» για την ανακούφιση των χωρών που πλήττονται από τα μεγάλα κύματα των προσφύγων.

Πενιχρά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ρουμανία ψήφισαν κατά της μετεγκατάστασης των προσφύγων, ενώ Σλοβακία και Ουγγαρία προσέφυγαν κατά της δεύτερης απόφασης της ΕΕ. Ισχυρίστηκαν πως η μετεγκατάσταση των προσφύγων δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και κατά τη γνώμη τους το νομικό πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν επαρκούσε για να καλύψει μια τέτοια απόφαση.

Πρόσφυγες στο Παλέρμο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή θεωρώντας πως τα προσωρινά μέτρα είναι εύλογα ώστε να βοηθηθούν η Ελλάδα και η Ιταλία. Η μετεγκατάσταση των προσφύγων προβλεπόταν να ολοκληρωθεί μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017. Το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο τονίζει πως τα μέτρα είναι προσωρινά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ούτε 30.000 πρόσφυγες δεν έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσφύγων που θα πρέπει να μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι κάτω από 100.000 ενώ 54.000 θέσεις έχουν προβλεφθεί για Σύρους που θα μετεγκατασταθούν απευθείας από την Τουρκία. Μέχρι το τέλος Αυγούστου συνολικά 27.428 άτομα είχαν μετακινηθεί προς μια άλλη χώρα. Η Γερμανία δέχθηκε 7.662, η Σλοβακία 16 και η Ουγγαρία κανέναν.

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χαιρέτησε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνοντας πως η απόφαση συνάδει πλήρως με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Facebook Comments