Υποψίες περί «ξηλώματος» του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας κατ’ απαίτηση των Θεσμών πριν αυτό ψηφιστεί, γέννησε στην αντιπολίτευση, η απόσυρση ενός άρθρου και μίας τροπολογίας εκ μέρους της Έφης Αχτσιόγλου, μία μόλις ημέρα μετά την παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι υπάρχουν «κάποιες αντιρρήσεις».

Η διάταξη την οποία απέσυρε η Έφη Αχτσιόγλου, αφορούσε στην επιβολή της ποινής της ακυρότητας σε περιπτώσεις «ουσιαστικής» μεταβολής των συμβάσεων εργασίας κατ’ απόφαση του εργοδότη εάν εκείνος προηγουμένως δεν είχε προχωρήσει σε διαβούλευση με αυτούς. Το επιχείρημά της ήταν ότι ο όρος «ουσιαστική μεταβολή» ήταν γενικόλογος και η ρύθμιση πρέπει να επανακατατεθεί με αποσαφηνίσεις, παρότι η αιτιολογική έκθεση τόνιζε ότι η ποινή αυτή είχε κριθεί ως η πλέον αποτελεσματική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη διαπίστωση ότι οι διοικητικές κυρώσεις δεν λειτουργούσαν ως αντικίνητρο.

Η απόφαση της κ. Αχτσιόγλου προκάλεσε τα δηκτικά σχόλια της αντιπολίτευσης. «Παίρνετε πίσω το άρθρο περί διαβούλευσης που είχατε κάνει όλοι σημαία το προηγούμενο διάστημα. Ηθελημένα ή άθελα η υπουργός υπέπεσε σε ολίσθημα», υπογράμμισε ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος υπαινίχθηκε ότι τελικά οι Θεσμοί «τράβηξαν το αυτί» της κυβέρνησης και του Υπουργείου.

«Αποσύρατε τη διάταξη για τη διαβούλευση. Εδώ δεν είναι ιθαγενείς, όταν μιλούσε ο Υπουργός Οικονομικών είσαστε εδώ. Αν έχετε ανοιχτά ζητήματα δεν απαντήσατε. Σιωπήσατε και πονηρά κάνατε την αλλαγή. Ντροπή σας. Είστε θρασύς να πιστεύετε ότι είστε εδώ να μας κοροϊδεύετε. Είστε εσμός ψευτών», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο κ. Λοβέρδος.

Πυρά συγκέντρωσε και η απόσυρση της τροπολογίας που αποσαφηνιζόταν ότι εργοδότης οφείλει να πληρώνει τα έξοδα για εργατικό ατύχημα όταν βεβαιωθεί δικαστικά ότι αυτό οφείλεται σε δικό του «δόλο» είτε ως προς αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος είτε ως προς την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία. 

«Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση δικαστηρίου που να το αμφισβήτησε αυτό. Έρχεται η κυβέρνηση το ερμηνεύει με αυτή την άχρηστη δήλωση και δημιουργεί υπερασπιστικό ισχυρισμό για έναν εργοδότη ότι δόλο προκαλεί μόνο το αποτέλεσμα κι όχι η μη τήρηση των κείμενων διατάξεων. Αυτό συμβαίνει όταν νομοθετείτε έτσι. Το πήρατε πίσω αλλά η ζημιά έχει γίνει», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ.

Για διορθώσεις του νομοσχεδίου που αποδεικνύουν ότι η ίδια και η κυβέρνηση έδωσαν βάση στις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας, προσπαθώντας να απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
 

Facebook Comments