Εδώ και καιρό έγραφα κι έλεγα ότι στην μνημονιακή εποχή, αλλάζει η μορφή της Ελλάδας για δεκαετίες στο μέλλον. Προς το χειρότερο. Αντίθετα από ότι για μια ακόμα φορά ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι τον Αύγουστο του 2018 εξερχόμαστε από τα μνημόνια. Του λόγου το αληθές: Το επιβεβαιώνει ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα μας θα παραμείνει, υπό εποπτεία, δηλαδή υπό κηδεμονία, από τους δανειστές μέχρις ότου ξεπληρώσει το 75% των δανείων της, δηλαδή μέχρι το 2050 τουλάχιστον. 

Φοβάμαι ότι ελάχιστοι συμπολίτες μας συνειδητοποιούν αυτή την τραγική πραγματικότητα. Κι ότι η εθνική κυριαρχία μας διακυβεύεται πλέον ανοικτά μετά την θεσμοθέτηση του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο περνά το σύνολο της κινητής κι ακίνητης περιουσίας του ελληνικού κράτους (των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων)  για 99 χρόνια και το οποίο κατ’ ουσίαν θα ελέγχεται από τους ξένους, τους Ευρωπαίους δανειστές μας. Κι όλα αυτά για να μπορέσει η κυβέρνηση να αποφύγει την τυπική χρεοκοπία και να συνεχίζει να συντηρεί τον κομματικό της στρατό στο Δημόσιο.

Παλιός διπλωμάτης, που έχει διαπραγματευθεί πολλές φορές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δύσκολες καταστάσεις μου έλεγε χτες άκρως θορυβημένος, έχοντας αποβάλλει την παροιμιώδη ψυχραιμία του: «Στα τόσα χρόνια, που κάνω διαπραγματεύσεις, ακόμα και σε χώρες ηττημένες σε πόλεμο, δεν έχω ξαναδεί τόσο ταπεινωτική συμφωνία για ένα ανεξάρτητο κράτος, όπως η συμφωνία για το λεγόμενο υπερταμείο και για τον αποκαλούμενο «κόφτη» δημοσίων δαπανών. Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για πολύ μεγάλη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, που ουδεμία σχέση έχει με την απόλυτα κατανοητή παραχώρηση, που κάνει ένα έθνος για να συμμετάσχει σε μια διακρατική ένωση ισοτίμων κρατών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συγχρόνως όμως, το υπερβολικό βάρος, που φορτώνεται με τους υπερβολικούς έμμεσους κι άμεσους φόρους, σε όλους τους Έλληνες πολίτες κι ιδίως στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους είναι τρομακτικό. Και θα οδηγήσει πολλούς είτε στην καταστροφή είτε στη μετανάστευση από την πατρίδα μας. Και σίγουρα σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή κι εισφοροδιαφυγή. Με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ύφεση για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Καθώς είναι γνωστό σε κάθε μελετητή της ιστορίας, ότι ποτέ και πουθενά με φόρους δεν υπήρξε περίπτωση μια οικονομία να αναπτυχθεί. Κι όταν μάλιστα οι φόροι, που επιβάλλονται είναι ασήκωτοι και πρωτοφανείς, τότε είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα γίνει χειρότερη. Έστω κι αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου διασώσει τον κομματικό της στρατό στο Δημόσιο.

Έχω την μεγάλη αγωνία ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μιά άτυπη δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα. Όπως ακριβώς χώρες σαν τη Βενεζουέλα, πριν από μας. Κοινοβούλιο θα υπάρχει αλλά δεν θα λειτουργεί ουσιαστικά, παρά μόνο ως τυπική επικύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων. Όσο θα βαθαίνει η οικονομική κρίση, τόσο η κυβέρνηση θα συμπεριφέρεται πιο αυταρχικά. Τόσο θα επιχειρεί να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης, τη Δικαιοσύνη, τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και βέβαια θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τη δική της τάξη κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, μέσω του ΕΣΠΑ και του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ, όπως είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ της πρώτης οκταετίας.

Δυστυχώς, τέτοιου είδους δημοκρατίες είχε ξαναγνωρίσει με τον ένα η τον άλλον τρόπο η Ελλάδα. Με αποκορύφωμα της περίοδο του μεσοπολέμου. Όμως τώρα πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, διότι η αριστερά παντού όπου ήλθε στην εξουσία, πάντα με τον τρόπο αυτόν συμπεριφέρθηκε. Ιδίως σε περιόδους κατάρρευσης αξιών κι οικονομικής εξαθλίωσης. Κι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν, αντίθετα από ότι ορισμένοι ισχυρίζονται, είναι πράγματι αριστεροί. Ιδεοληπτικοί, αδίστακτοι, ανίκανοι και γι αυτό επικίνδυνοι…

Υπό τις συνθήκες αυτές με ρωτούν αρκετοί φίλοι πότε εκτιμώ ότι θα γίνουν εκλογές και θα απομακρυνθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τους απαντώ: Θα πάρει αρκετό χρόνο, πιθανότερο χρόνος εκλογών το φθινόπωρο 2018. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιχειρήσει να μείνει με νύχια και με δόντια και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο εκλογών.

Αυτό που με φοβίζει είναι σε τι αυταρχικές μεθόδους θα καταφύγει για να ελέγξει τις δομές κάθε θεσμικής η μη εξουσίας, ΜΜΕ, Δικαιοσύνη, Ένοπλες Δυνάμεις για να μην χάσει εκλογές.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πλέον το αίτημα της ΝΔ #fygete και για εκλογές είναι χωρίς νόημα. Ήταν καλό για να συσπειρώσει την κομματική βάση αλλά μέχρι εκεί. Τώρα η ΝΔ πρέπει να δώσει σκληρό, αποφασιστικό, δυναμικό ιδεολογικοπολιτικό αγώνα, με επιχειρήματα και με αξίες. Δεν είμαι σίγουρος αν έχει αρκετούς, ικανούς ανθρώπους να το κάνει. Αλλά αυτό πρέπει να προσπαθήσει. Διότι ο αντιπολιτευτικός αγώνας πλέον από σπριντ, όπως κάποιοι νόμιζαν ακόμα και στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται μαραθώνιος…Το χειρότερο όμως είναι ότι πάνω και πέρα από κόμματα και σκοπιμότητες, γίνεται ο πραγματικός γολγοθάς για το σύνολο της κοινωνίας.

Facebook Comments