Πώς θα ψηφίσουν οι Τούρκοι της Γερμανίας;
Θα επηρεάσει η εκλογική οδηγία Ερντογάν τους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν κόμματα εχθρικά προς την Τουρκία;
Θα επηρεάσει η εκλογική οδηγία Ερντογάν τους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν κόμματα εχθρικά προς την Τουρκία;
Ανάμεσα στη διαμάχη Βερολίνου – Άγκυρας μπλέκονται, χωρίς να το θέλουν, οι ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής. Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές πολλοί αναρωτιούνται αν βρει γόνιμο έδαφος σε αυτούς τους ψηφοφόρους η έκκληση Ερντογάν να μην ψηφίσουν «τα εχθρικά προς την Τουρκία» κόμματα CDU, SPD ή τους Πρασίνους. Πως θα αντιδράσουν άραγε εκείνη την ημέρα οι Τούρκοι ψηφοφόροι που έχουν γερμανικό διαβατήριο και οι οποίοι ανέρχονται στους 900.000;
Συντηρητικοί αλλά με την καρδιά αριστερά
«Στην πλειοψηφία τους δεν θα επηρεαστούν» υποστηρίζει ο Γιούνους Ουλουζόι από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών και Ερευνών Ενσωμάτωσης με έδρα την πόλη του Έσσεν. «Θα υπάρξουν ασφαλώς ορισμένοι, που θα ακολουθήσουν την εκλογική οδηγία Ερντογάν, αλλά δεν πρόκειται για ορδές». Το συγκεκριμένο Κέντρο ανεβάζει στους 700.000 τους ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής, εκ των οποίων οι περισσότεροι ζουν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίαςαλλά και στο Βερολίνο και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια. Ο εμπειρογνώμων υποστηρίζει ότι ναι μεν στην πλειοψηφία τους οι τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι είναι μάλλον συντηρητικοί, αλλά στο παρελθόν ψήφισαν αριστερά κόμματα, κυρίως το Σοσιαλδημοκρατικό. «Με αφετηρία το μεταναστευτικό τους υπόβαθρο αποφάσισαν ποιο κόμμα είχε πιο ενεργητική στάση». Πολλοί ως εργάτες ήταν οργανωμένοι σε συνδικάτα και για πολλά χρόνια ήσαν προσανατολισμένοι στο SPD.
Σήμερα, ως μετανάστες της δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι μέλη σε διαφορετικά κόμματα και αναμειγνύονται ενεργά στην πολιτική. Ο Καζίμ Καγιά, πρόεδρος του τουρκικού αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, πιστεύει ότι πολλοί θα επηρεαστούν από τον Ερντογάν επειδή ο τούρκος πρόεδρος έχει πολλούς οπαδούς. Ένας από τους οπαδούς του, ο Μεχμέτ, υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν έχει δίκιο για την κριτική στα γερμανικά κόμματα, γιατί στέκονται αρνητικά απέναντι στην τουρκική ηγεσία.
«Ας αφήσουμε τον Ερντογάν να μιλά…»
Η Συνομοσπονδία Γερμανικών Εργατικών Ενώσεων DIDF από την πλευρά της είναι της άποψης ότι η στάση του Ερντογάν ισοδυναμεί με έμμεση έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών. «Αυτές οι δηλώσεις επενεργούν αρνητικά στην κοινή μας ζωή, ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να μετατρέψει τους ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής σε δικές του μαριονέτες, γι αυτό πρέπει να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην εκλογική διαδικασία». Πιο χαλαρά βλέπει την κατάσταση ο Γιοσούφ που ζει στο Βερολίνο. «Ας αφήσουμε τον Ερντογάν να μιλά, αφού θα ψηφίσουμε αυτό που εμείς επιλέξουμε».
Ο πρόεδρος των Τουρκικών Κοινοτήτων, Γκιεκάι Σοφουόγλου, διαπνέεται από αισιοδοξία. «Η προσπάθεια του Ερντογάν να αναμειχθεί με αυτόν τον τρόπο στις εκλογές, δεν νομίζω ότι θα κρατήσει τους ψηφοφόρους μακριά από τις κάλπες».
Ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Σουλτς θέλουν να κλείσουν την πόρτα της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αυτή η στάση όμως ίσως κοστίσει σε εκλογική συμμετοχή. Εάν απογοητευμένοι ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής επιλέξουν τελικά την αποχή, ίσως ενισχυθούν τα κόμματα στα δεξιά άκρα.
Facebook Comments